U novom dokumentarcu koji je u srijedu premijerno prikazan na Rimskom filmskom festivalu papa Franjo nedvosmisleno je izrazio podršku civilnim partnerstvima.

Dokumentarac "Francesco" koji je režirao Jevgenij Afinevski govori o posljednjih sedam i pol godina papina pontifikata, njegovim mnogobrojnim putovanjima i njegovu odnosu prema seksualnim skandalima koji još potresaju Crkvu.

Progovara i o pitanjima koja je Franjo postavio za prioritete u svom radu poput okoliša, siromaštva, migracija i nejednakosti.

Ipak, najviše je pozornosti privukla papina izjava u kojoj je podržao civilna partnerstva LGBT pojedinaca: "Homoseksualci imaju pravo biti dijelom obitelji. Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nitko ne bi trebao biti izbačen ili ponižen zbog toga. Ono što moramo stvoriti jesu civilna partnerstva. Tako da su zakonom zaštićeni. Založio sam se za to."

Iako se papa Franjo ovdje očito referira na činjenicu da brojne (maloljetne) LGBT osobe bivaju izbačene iz vlastitih obitelji samo zbog svoje spolne orijentacije, tu izjavu možemo shvatiti i kao konkretan apel "dobrim katolicima" koji svojoj LGBT djeci pokazuju vrata ili ih pak šalju na "liječenje".

To nije prvi put da papa Franjo zagovara tolerantan stav prema LGBT zajednici. Primjerice, 2013. upitan je za mišljenje o gej svećenicima, na što je odgovorio "Tko sam ja da sudim". Čak je i kao nadbiskup Buenos Airesa zagovarao civilna partnerstva, no ovo je dosad najjasnija obrana te institucije iako institucija braka i dalje ostaje izvan rasprave.

Očekivano, papine izjave razbjesnile su većinu klera i konyervativaca koji civilna partnerstva vidi kao prijetnju tradicionalnim obiteljima. Još je 2003. Crkva zauzela stav da im homoseksualnost ni u kojem obliku nije prihvatljiva, a američki je svećenik Thomas Tobin ovom prilikom izjavio da ne shvaća kako Crkva može podržavati "objektivno nemoralne odnose". S druge strane, da u Crkvi postoje i liberalni svećenici, pokazuje jezuit James Martin koji je pohvalio papin korak, a isto je učinio i generalni tajnik UN-a, inače gorljivi katolik, António Guterres.

Ostaje pitanje hoće li papa ikakvim specifičnim akcijama poduprijeti te navode ili će, kao i često dosad, ostati samo na usputnim kontroverznim opaskama. Kako njegovi liberalni komentatori navode, papa je mnogo puta prkosio crkvenom učenju, ali nije donio nikakve progresivnije politike ili promijenio doktrinu. Ipak, u trenutku kad ekstremna desnica sve više divlja, njegove se izjave čine kao tračak nade.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.