Udruga Zagreb Pride u srijedu je poslala priopćenje u kojem upozorava kako novi iskazi izravnih svjedoka i napad molotovljevim koktelom na gej muškarca u Maksimiru krajem prošle godine nedvojbeno dokazuju da već mjesecima po zagrebačkim parkovima i gej okupljalištima hara homofobna nasilnička banda.

Kako navode, njihovoj službi stalne pravne podrške žrtvama nasilja i diskriminacije, javio se muškarac koji je krajem kolovoza svjedočio i djelomično spriječio napad na drugog gej muškarca kojeg su batinala dvojica palicama naoružanih homofoba. Taj zločin iz mržnje zbio se također u jednom parku, u dijelu isto tako poznatom kao okupljalište gej muškaraca.

"Koliko nam je poznato, slučaj nije prijavljen. Nije uopće rijetkost da se slučajevi nasilja i diskriminacije, pa i oni najgori, po osnovi spolne orijentacije, ne prijavljuju, i da golema većina njih ostane nezabilježena", kažu.

Organizirani i planirani napadi?

Ističu kako je svjedok tog napada pokazao hrabrost i odgovornost jer je, čuvši zapomaganje i uočivši žrtvu kako bespomoćna na tlu prima teške udarce i jauče, krenuo glasno vikati i uputio se prema napadačima. Napad je tako uspio prekinuti, izbjegnut je gori ishod, a žrtva je uspjela izvući živu glavu.

Svjedok tog događaja ima i posrednih informacija, preko žrtava koje osobno poznaje, o još jednom identičnom napadu do kojeg je došlo ljetos, također u Parku Maksimir. Tada su napadnuta dvojica muškaraca, prvo fizički, a potom i samozapaljivom tvari.

Sve ove okolnosti s puno više detalja prijavljene su zagrebačkoj policiji. Zagreb Pride poziva i druge svjedoke ili žrtve navedenih ili sličnih napada da im se jave jer im može posredovati kod besplatnog pravnog zastupanja i pružiti direktnu podršku kao žrtvama ili svjedocima u kaznenom postupku.

Upozoravaju i da okolnosti triju zločina iz mržnje, od čega za dva postoje neposredni svjedoci, ukazuju da u najmanje dva zagrebačka javna okupljališta za gej muškarce operira naoružana i organizirana skupina desničarskih homofobnih bandita koji napadaju gej muškarce, pojedince i fizički slabije od sebe. Sve upućuje da je riječ o serijskim, organiziranim i planiranim napadima.

Nisu izolirani incidenti

Ovo nisu izolirani incidenti već teški i brutalni napadi na gej muškarce, zločini iz mržnje koji su mogli imati i fatalni ishod. Ovo su i napadi na cijelu LGBTIQ zajednicu Zagreba i Hrvatske, nezabilježeni posljednjih desetljeća!

Od policije stoga traže da zaštite sve javne prostore u Zagrebu koji pripadaju svim građanima, kao i da pronađu počinitelje ovih homofobnih napada i podnesu odgovarajuće kaznene prijave u vezi sa zločinom iz mržnje, a da se sa žrtvama i svjedocima postupa s dostojanstvom, poštovanjem i osjetljivošću, kako nalaže Direktiva 2012/29/EU.

Žrtve ovakvih desničarskih bandi ne moraju nužno biti i vjerojatno nisu isključivo samo gej muškarci, već i pripadnici i pripadnice romske, srpske i afričke zajednice u Hrvatskoj.

Svatko javne prostore ima pravo koristiti za šetnju, druženje ili susret. Važno je da se kao LGBTIQ zajednica suprotstavimo desničarskom nasilju i pronađemo ove homofobe. To možemo tako da pomognemo istrazi i da osudimo nasilnike, a nikad njihove žrtve, završno poručuju iz Zagreb Pridea.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.