Još 2013. Rusija je donijela "zakon za zaštitu djece od informacija koje promiču poricanje tradicionalnih obiteljskih vrijednosti" koji je zbog svojeg sadržaja ukratko nazvan "antigej zakon" ili "zakon o gej propagandi".

Njime Rusi žele "zaštititi" djecu od homoseksualnosti, za njih zapadnjačke pojave, pod izlikom da je ona kontradiktorna tradiciji i društvenoj normi Rusije. Također se zabranjuje "propaganda" netradicionalnih seksualnih odnosa među i prema maloljetnicima u bilo kojem obliku. U suprotnom stiže zatvorska i/ili financijska kazna za domaće te isto to plus deportacija za strance.

Ono što je novo u 2022. jest to što taj zakon, isključivo vezan za dobrobit maloljetnih osoba, sad pokušavaju proširiti i na punoljetne osobe. To žele napraviti u stvarnom i digitalnom svijetu čime pokušavaju LGBT+ osobama utjerati strah u kosti i zabraniti spomen homoseksualnosti u Rusiji uvijek i zauvijek.

Ratuju protiv Ukrajinaca i pedera

"Zakon o gej propagandi" koristi(o) se kako bi se spriječilo okupljanje LGBT+ osoba u svrhu aktivizma. Dakle, prajdovsko marširanje otežano je ili nepostojeće, istospolni poljubac u javnosti mogao bi se kategorizirati kao pokušaj "promoviranja homoseksualnosti".

Otkud skoro deset godina kasnije ovakav vladin potez? Rat u Ukrajini.

Naime, Rusija je uoči invazije na Ukrajinu prestala biti članica Vijeća Europe, međunarodne organizacije od 46 zemalja Europe čije djelovanje obuhvaća demokraciju, ljudska prava i uređivanje ostalih zakona koji se tiču zemalja-članica.

Političko-administrativni zapadni dio Europe držao je Rusiju pod kontrolom koliko-toliko, a sad odmetnuta može raditi što joj je po volji pa se tako ponovno uhvatila duge. "Zahtjevi za gej brakovima stvar su prošlosti. Pokušaji alijenacije našeg društva propali su", izjavio je predsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin.

Rumunjska i Mađarska prate ruske homofobne korake

Rumunjska i Mađarska, članice Europske unije, trenutačno razmatraju ruski "antigej zakon" iz 2013. za sebe. Zakonodavci su već pripremili nacrt koji, dakako, pokušava zaštititi djecu od zlih homozlostavljača.

Cenzura na ovoj razini nikako ne može biti dobra, a aktivisti u tim zemljama smatraju da će implementacija ovog zakona uzrokovati velike tenzije u društvu koje ni za koga neće biti dobre. Dodaju i kako bi ovakav zakon zapravo bio neustavan.

Pokušaj brisanja LGBT+ zajednice iz društva poprilično je idiotski. Naročito kada pričamo o najnaprednijem društvu na svijetu – europskom. Barem po pitanju ljudskih prava jer se, primjerice, paralelno u Saudijskoj Arabiji zabranjuje, pazite sad, prodaja dječjih igračaka i školske opreme u duginim bojama.

Nismo jučer nastali u kakvom laboratoriju, nego smo tu poprilično dugo kroz povijest. Zato je začuđujuće da članice Europske unije uopće dobivaju ovakvu priliku za homofobiju.

Gej brakovi u Ukrajini za vrijeme rata?

No, vratimo se još jednom na rat Rusije i Ukrajine. Poprilično brzo Ukrajina je aplicirala da postane članica Europske unije te joj je zbog ratnih okolnosti omogućen brži postupak. Nešto kasnije pojavljuje se vijest da Ukrajina želi ozakoniti gej brakove. Homoseksualnost je u Ukrajini legalna od raspada Sovjetskog Saveza, ali gej brakovi i oblici istospolnih civilnih zajednica nisu prepoznati.

Kako svakim danom ljudi ginu na obje fronte – mahom muškarci koji imaju vojnu obvezu – po zakonu istospolni partner poginulog ne može preuzeti tijelo i pokopati ga. Partner neće biti ni obavješten o smrti voljenog!

Zato je više od 28 tisuća ljudi potpisalo peticiju pod geslom "U ovim vremenima svaki dan može biti zadnji". Peticijom žele legalizaciju gej brakova u svojoj zemlji. Potpisi su tada preusmjereni predsjedniku Zelenskom koji je po zakonu imao deset dana da na njih odgovori (minimum za službeni odgovor je 25 tisuća potpisa).

Zelenski se zahvalio potpisanima te izjavio da je nemoguće legalizirati gej brakove dok je Ukrajina u ratu jer bi se tada trebao mijenjati ustav. Ipak, dao je nadu da vlada radi na mogućnostima legalizacije životnih partnerstava.
Za bilo koji veliki zakonodavni pothvat u smjeru širenja ljudskih prava i slobode, bilo u Ukrajini ili Rusiji, morat ćemo, čini se, pričekati kraj rata. Živi bili…

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.