Simboličnih je 69 zemalja u kojima je homoseksualnost ilegalna, pa tako i u Kataru, organizatoru Svjetskog nogometnog prvenstva (SP). Neki sudionici željeli su nositi trake "One Love" kako bi podržali marginalizirane skupine. FIFA ih je odlučila kazniti.

Jedan od katarskih državnih službenika za CNN je izjavio kako je Katar inkluzivna zemlja u koju su svi dobrodošli. No, već u idućoj rečenici skače sebi u usta kad kaže da je Katar konzervativna zemlja u kojoj se javno iskazivanje ljubavi ne odobrava.

U našim glavama to možda zvuči kao "pa okej, neću se karati na stadionu", ali ne radi se ovdje o tome da svoju intimu držiš u svoja četiri zida. Svih tih 69 homofobnih zemalja, uključujući Katar, prefrigane su do te mjere da se - zar smo očekivali išta drugo? - na SP-u dogodio eksces na temu duginih boja.

Podsjetimo, katarska policija pokušala je kazniti novinara i navijače Pernambuca, države u Brazilu, čija zastava ima element duge od tri boje iznad križa. Novinaru su oteli mobitel kojim je snimio oholo ponašanje policije prema nogometnim fanovima te mu ga vratili tek kad je izbrisao video koji pokazuje njihovo nesportsko ponašanje, iako oko vrata ima FIFA-inu akreditaciju koja mu dopušta snimanje na javnom mjestu.

Dođite, ali opazimo li makar "d" od duginih boja, idete u zatvor

Osim tog bizarnog napada na ljudska prava, nekim je navijačima zabranjen ulazak na stadion jer su nosili odjeću s obilježjima duge. A to je tek ogrebotina na površini ove nehumane zemlje kojoj cijeli svijet šalje novac jer leži na plinu.

FIFA je prethodno zabranila nošenje trake "One Love" za sve nogometne momčadi. Trebali su ih nositi kapetani Engleske, Walesa, Njemačke, Švicarske, Belgije, Nizozemske, Danske, Francuske i SAD-a. Odustali su.

Nizozemci su čak bili spremni plaćati novčanu kaznu za nošenje trake, no FIFA je izvela nefinancijski spin nesportskog duha. Da momčadi nisu odustale od svog miroljubivog protesta, FIFA bi nogometaše koji bi kročili na teren s trakom istog trenutka kaznila žutim kartonom. Zato su igrači Njemačke prekrili usta prilikom fotografiranja u znak protesta protiv diskriminacije u Kataru.

A kao što vidite, traka uopće nije u stvarnim duginim bojama kao što to nije ni zastava Pernambuca. S najgoreg stadionskog mjesta vidi se da se ovdje radi o piku na LGBT+ zajednicu koja ipak nije dobrodošla u Katar kao što to govore katarski autoriteti.

I kako bi se sad trebao osjećati Josh Cavallo, jedini autani prvoligaški nogometaš i "Muškarac godine" prema LGBT časopisu Attitude? "Razočaran sam i osjećam se isključeno. Toliko je mnogo ljudi koji gledaju SP, a FIFA čini da nogomet ipak nije za svakoga." Cavallo možda jest izašao iz ormara, no vrlo vjerojatno postoje oni koji na SP-u svoju seksualnost skrivaju da ne ostanu bez karijere ili života.

Bizarni ispad predsjednika FIFA-e

A onda je Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, infantilno pokušao umiliti se zapadu poetskim performansom u kojem kaže:

"Danas se osjećam kao Kataranin. Danas se osjećam kao Arap. Danas se osjećam kao Afrikanac. Danas se osjećam kao gej. Danas se osjećam kao invalid. Danas se osjećam kao radnik migrant. A nisam ni Kataranin, ni Arap, ni Afrikanac, ni gej ni invalid. Osjećam se tako jer znam što znači biti diskriminiran, biti maltretiran kao stranac u drugoj zemlji"

Kaže to privilegirani bijeli hetero Talijan u pedesetima, oženjen Libanonkom s kojom ima četvero djece i koji je na čelu najjače svjetske nogometne organizacije s plaćom od 1500 dolara PO SATU.

Pjesmuljkom, koji je vrlo vjerojatno osmišljen prema napucima katarske vlasti, pokušao je kritizirati one koji progovaraju protiv drakonskih zakona u Kataru i da zapadnjaci nikako nisu u poziciji biti moralna vertikala.

FIFA se povukla s ILGA-ine konferencije

Apsurdno je usporedio Katar sa Švicarskom koja je napredovala u svim društvenim aspektima te tako isto može i Katar. Smatra da homoseksualnost treba biti legalna, ali da će se kritiziranjem katarskog društva postići kontraefekt.

Cijela ova farsa kulminirala je FIFA-inim povlačenjem s ILGA-ine međunarodne konferencije na temu "LGBTIQ+ prava u Kataru: Muško svjetsko prvenstvo 2022. i šire". Kažu kako nisu spremni govoriti na ovu temu pred širom publikom.

Kakvo bi to licemjerje bilo pričati pozitivno na temu LGBT+ prava dok kažnjavaš igrače bilo koje seksualne orijentacije koji pokušavaju pridonijeti inkluziji u sportu. I to u državi u kojoj je poznato da Odjel za preventivnu sigurnost (čitaj: policija) mami LGBT+ osobe preko dejting aplikacija u hotele kako bi ih privela, pretukla, silovala i deportirala.

Katar nikad nije ni trebao dobiti titulu organizatora SP-a, a to im je uspjelo jer se FIFA-in vrh dodvorava novcu i političkoj moći dok se gej Katarani boje za svoje živote.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.