Na crikveničkom gradskom vijeću 28. prosinca prošle godine glasalo se o usvajanju prijedloga da se u crikveničke škole uvede Građanski odgoj kao izborni predmet za učenike od petog do osmog razreda. Iskazujući svoje neslaganje s tim prijedlogom gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina u svom je govoru (ovdje) naglasio da je razlog njegova neslaganja jer se "tu predlažu istospolni brakovi i usvajanje djece i to…".

Dodao je kako se time "homoseksualnost usvaja na području grada Crikvenice". Svoje izlaganje završio je "šalom" koja u konačnici ponižava LGBT osobe i podupire nerazumijevanje i njihovo osuđivanje, te su ga i njegovi kolege i kolegice pokušale upozoriti da prekine pričanje tog vica.

Na to je reagirala riječka udruga LORI koja smatra kako ovakav javni govor ne samo da nije prihvatljiv kao ljudski čin, već je i politički potpuno neprimjeren.

"Gradonačelnik Damir Rukavina ne razumije svrhu Građanskog odgoja, ne poznaje materiju (iako se s njom detaljnije upoznao kako i sâm kaže), no za razumijevanje vrijednosti demokratskog društva i građanske kompetencije očito je koliko mu nedostaje da je sam pohađao upravo Građanski odgoj i obrazovanje", ističu.

Gradonačelnik, nastavljaju, svojim izjavama o "homoseksualnosti" i istospolnim brakovima širi nerazumijevanje i zapravo indirektno podupire neprihvaćanje osoba istospolne orijentacije te njihovih obitelji. Istospolni brakovi realnost su u ovoj državi već niz godina, neke obitelji odgajaju i djecu (da, i na području Crikvenice) i bilo bi bolje da gradonačelnik razmišlja koliko ovakvim izjavama čini štete i toj djeci.

"U njegovoj srednjovjekovnoj argumentaciji nažalost nema ničeg smiješnog, već ona izaziva zabrinutost zbog činjenice da nam gradove vode osobe koje u 21. stoljeću javno osuđuju građanke i građane drukčije spolne orijentacije od heteroseksualne te nemaju niti osnovnu razinu znanja o svrsi Građanskog odgoja", završno poručuju iz udruge LORI

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.