Kao jedna od prvih država, točnije druga, koja je pravno uredila istospolne brakove 2003. godine, Belgija i dva desetljeća poslije utvrđuje svoju predanost jednakosti i ljudskim pravima. Belgijska je vlada odlučila proslaviti 20. godišnjicu istospolnih brakova međunarodnom kampanjom koja zagovara belgijske i europske vrijednosti.

 Konkretnije, radi se o pjesmi "The Right Words" belgijske umjetnice Alice on the Roof. Nadahnula ju je ljubavna priča njezinih dviju prijateljica, a pjesmom svijetu šalje poruku ljubavi, podrške, razumijevanja, prihvaćanja i savezništva. "Moji stihovi utjelovljuju njihova duboka razmišljanja", izjavila je Alice, "i na pitanja poput 'Sviđa li mi se ova djevojka? Sviđaju li mi se djevojke? Imam li pravo prihvatiti svoje osjećaje? U Belgiji je odgovor oduvijek bio DA."

Tko je Alice on the Roof?

Alice Dutoit talentirana je belgijska umjetnica čiji je pseudonim igra riječi njezina prezimena koje se s francuskog prevodi kao "s krova" (from the roof). Rođena je 1995. godine i kroz svoje višegodišnje stvaralaštvo istražuje teme samospoznaje, introspekcije i složenosti ljudskih emocija, a sve to na vrlo kreativan i autentičan način te elementima popa, folka i elektroničke glazbe.

Sudjelovala je u belgijskom The Voiceu u kojem je stigla do polufinala, nakon čega je izbacila svoj prvi singl "Easy Come Easy Go" koji je postao prilično popularan u Belgiji. Osim toga, Alice je glasna zagovornica LGBT+ prava zbog čega je upravo ona vokalna predstavnica proslave 20. godišnjice bračne jednakosti u Belgiji.

Belgija, kojoj je otvorenost prema različitosti praktički upisan u genetski kod, oduvijek je bila pionir u građanskim pravima. Dana 20. siječnja 2003. godine, belgijski parlament velikom je većinom odobrio zakon koji je tad transformirao živote mnogih istospolnih parova.

34 zemlje svijeta ozakonile istospolne brakove

Institucija braka ostala je nepromijenjena, ali je proširena na parove koji dotad nisu, primjerice, mogli ostvariti pravo na posvajanje djece i ostala prava koja su ranije bila rezervirana samo za heteroseksualne parove. Visokorazvijena, višejezična i marljiva Belgija postala je uzor drugim zemljama inspirirajući ih na putu prema pravednijem i inkluzivnijem društvu koje slavi ljubav u svim svojim oblicima.

Do danas su 34 svjetske zemlje ozakonile istospolne brakove. Europa je predvodnica tog progresivnog pokreta u ljudskim pravima – čak 33 europske zemlje prepoznaju istospolne zajednice kroz brakove, partnerstva ili nešto treće.

Nizozemska je to učinila prva i to davne 2001. godine, a odmah iza nje Belgija. U narednim godinama pridružile su se mnoge velike europske zemlje, no put to zakonskog priznanja istospolnih brakova ovom tisućljeću znao je biti, i još uvijek jest, prilično trnovit.

Građani Hrvatske tome najbolje mogu svjedočiti homofobnom kampanjom tad još građanske inicijative U ime obitelji s predvodnicom Željkom Markić koja je uspjela iskoristiti LGBT+ zajednicu kao zajedničkog neprijatelja i mobilizirati građane koji su se ujedinili u referendumskom naumu da u Ustavu stoji kako je brak zajednica isključivo muškarca i žene. Iako ta rečenica stoji u Ustavu, istospolni partneri u Hrvatskoj praktički su izjednačeni s heteroseksualnim brakom kroz Zakon o životnom partnerstvu.

Kao potpuna suprotnost Hrvatskoj postavila se Hrvatima tako draga Irska 2015. godine koja je na jednakom referendumu prva na svijetu vox populi načinom odlučila da želi istospolne brakove. Borba nas je dovela do toga da imamo Belgiju koja službeno, s najviše zakonodavne instance, pjesmom slavi pravnu jednakost i društvenu različitost. Iz srca Europe stižu promjene, prihvaćanje i, u konačnici, trijumf ljubavi i pravde.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.