Prije nešto više od mjesec dana pisali smo o tome kako HRT neće i nije popratio Svjetsko nogometno prvenstvo za žene ni približno u onom obimu koliko je televizijskih sati bilo odvojeno za suprotni spol prošle godine.

U koliko patrijarhalnom i seksističkom društvu živimo te kako se muškarci odnose prema ženama u sportu i šire ovih je dana dokazalo finale Svjetskog prvenstva kad je prilikom dodjele medalja Luis Rubiales, predsjednik Španjolskog nogometnog saveza (RFEF), pred milijunima stadionskih i televizijskih gledatelja gotovo naskočio na španjolsku reprezentativku  Jennifer Hermoso i poljubio je u usta bez njezina pristanka.

Javnost je, malo je reći, ostala zgrožena, ne samo zbog neprikladnog i neprofesionalnog predatorskog ponašanja jednog muškarca na poziciji moći, već i zbog onoga što je uslijedilo.

Rubiales je zlostavljač i točka.

Prvo, njegov govor kojim je pokušao umanjiti ozbiljnost situacije i obraniti se od, kako kaže, "lažnog feminizma i društvenog ubojstva" prebacujući fokus na uspjehe koje je nanizao u svojoj karijeri.

"Je li to toliko ozbiljno da moram podnijeti ostavku dok činim sve najbolje za španjolski nogomet? Zar stvarno vjerujete da trebam dati ostavku? Neću dati ostavku (x5)," bahato je izjavio na presici uz, zamislite, zvuke popratnog aplauza muškaraca I ŽENA u publici. Iako nema ostavke, FIFA ga je suspendirala na 90 dana.

Iako je tvrdio da je poljubac bio uzajaman, odnosno da je Hermoso pristala na poljubac, u međuvremenu se preko videa ispričao, tvrdeći da "nije imao loše namjere". Hermoso ispriku nije prihvatila unatoč Rubialesovu patničkom pokušaju korištenja djece za spašavanje vlastita dupeta: "Karijera mi je u pitanju, učini to za moje kćeri."

Drugo, Rubiales je trenutno pod takvim povećalom javnosti da iz dana u dan izviru novi detalji o njegovoj zlostavljačkoj prošlosti. Navodno je novcem nogometnog saveza financirao tjedan dana "radnog odmora" u New Yorku za sebe i jednu Meksikanku. Ako se ova priča pokaže istinitom, prema španjolskim zakonima čeka ga do tri godine zatvora.

Ovo je španjolski #metoo

Također je navodno pitao jednu od kolegica – i to pred nogometašima Gerardom Piqueom, Ikerom Casillasom i Sergiom Busquetsom – koje su boje njezine gaćice te bi li na poslu nosila štitnike za koljena aludirajući time na fetišističku fantaziju tajnice i šefa. Treće, najapsurdnije od svega, Rubialesova rođena majka već nekoliko dana štrajka glađu zaključana u crkvi zbog "lova na vještice i nehumanog odnosa" prema njezinu sinu. Gladovat će dok se ne "zadovolji pravda".

Izgubljena majka očito ne razumije koliko duboko u povijest i društvo seže nepravda superiornog ponašanja muškaraca prema ženama. Muškarci si dopuštaju da rade s njima što žele, a kad ih se uhvati na djelu i prozove za bilo koji oblik zlostavljanja, istog trena pokušavaju žrtvu napraviti ludom. I ne samo žrtvu.

Hermoso, umjesto da sa svojom reprezentacijom slavi pobjedu na Svjetskom nogometnom prvenstvu, zamoljena je da dâ izjavu za javnost u kojoj, opet za ne povjerovati, opravdava Rubialesov neumjesni seksistički čin. Nije pristala na manipulaciju, već je čvrsto rekla da Rubiales laže da je pristala na poljubac, da se osjeća žrtvom njegova postupka te da se nitko u bilo kojem okruženju i trenutku ne bi trebao tako osjećati.

No ubrzo Španjolski nogometni savez daje ljigavu izjavu da "Hermoso laže svakom riječju protiv predsjednika" te joj prijete sudskim postupkom. Totalno ponižavanje i psihičko maltretiranje žrtve kad postoje kristalno čisti videodokazi koje je vidio cijeli svijet.

Unatoč ovom bezobrazluku, podnesena je kaznena prijava protiv Rubialesa za seksualno zlostavljanje. Hermoso je dobila podršku od preko 80 članica reprezentacije koje su odbile sudjelovati u narednim nogometnim utakmicama dok ga se ne smijeni. A oglasila se i kapetanica hrvatske nogometne reprezentacije Doris Bačić: "Još uvijek se susrećemo s ovakvim situacijama u ženskom nogometu usprkos silnom napretku. Dajem svoju potpunu podršku Jenni jer ovakvim stvarima stvarno nema mjesta na sportskim terenima."

Poljubac je samo vrh sante

Luis Rubiales samo je još jedna karika u lancu seksizma i zlostavljanja žena u sportu. Ignacio Quereda vodio je žensku nacionalnu reprezentaciju čak 27 godina i tek je nedavno optužen za višegodišnje napastovanje i homofobiju.

Igračice su se bojale razgovarati s njim, bio je tiranin i kontrol-frik, gledao je u vrećice da pregleda što su igračice kupovale, htio se riješiti lezbijki. Dugo su željele da ode no Španjolski nogometni savez odmahivao je rukom na optužbe i tako omogućio daljnje zlostavljanje igračica. Smijenjen je tek kad španjolska reprezentacija nije postigla dobre rezultate na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2015. godine.

Seksualno zlostavljanje, mizoginija i mačizam već su predugo normalizirani u društvu. Žene se ne usuđuju pričati o zlostavljanju jer ih je stid ili misle da im nitko neće vjerovati. Cijeli društveno-pravni sustav postavljen je tako da ne ide u korist zlostavljanim ženama, iako se u moderno doba sve više pokušava popraviti ga javnim istupima žrtava te uređivanjem postojećih i uvođenjem novih zakona kojima se štiti žrtvu.

U svakom slučaju, ovim se sramotnim, nesportskim poljupcem ponovno bacilo svjetlo na svekolike probleme koje (neki) muškarci zadaju svima u društvu. Da bismo postigli i održali dostojanstvo svakog člana i članice društva, potrebno je reagirati i prozivati svaki oblik neželjenog ponašanja jer tek će snošenjem ozbiljnih posljedica muškarci shvatiti da im žene nisu sredstvo za mlaćenje love, seks-lutke za zadovoljavanje potreba i vreće za udaranje.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.