Osmi referendum u neovisnoj Slovačkoj proglašen je nevažećim, nakon što na njega nije izišlo 50 posto potrebnih birača.

Kako javljaju slovački mediji, na referendumu je glasovalo svega 21,41 posto birača. Najveći je odaziv bio u regiji Prešov (32,31 posto), a najmanji u Banskoj Bistrici (15,84 posto).

Najveći broj birača (94,50 posto) na pitanje "Jeste li za to da se samo veza između muškarca i žene može zvati brakom?" odgovorilo je pozitivno, dok je "ne" zaokružilo samo njih 4,13 posto. Gotovo isto toliko njih (92,43 posto) zabranilo bi posvajanje istospolnim parovima, a 90,32 posto izišlih birača protivi se školskoj nastavi o seksualnom odgoju ili eutanaziji.

Međutim, slovački "Savez za obitelj" koji je referendum inicirao prikupivši više od 400.000 potpisa, ne priznaje poraz. Žale se kako su bili suočeni sa snažnom "antikampanjom" (premda su imali golemu potporu Katoličke crkve, podržao ih je sâm papa Franjo, svoje golemo znanje i iskustvo otišla im je prenijeti heroina domaćeg obiteljaškog pokreta Željka Markić, a tamošnji aktivisti čak nisu organizirali niti jaču protukampanju) i kažu kako je "najvažnije to da je obitelj postala tema dana, a možda i tema godine".

"Hrvatski fundamentalisti bili su uspješni"

Komentator dnevnika Pravda, Peter Javůrek, u današnjoj se kolumni prisjetio i hrvatskoga referenduma iz prosinca 2013. zaključivši kako su "nažalost, tamošnji fundamentalisti bili uspješni", ali kaže i kako je hrvatska vlada godinu poslije ipak donijela Zakon o životnom partnerstvu, što se u Slovačkoj tek ima dogoditi.

Podsjetimo, slovački su birači odgovarali na tri pitanja: "Slažete li se kako se samo veza između muškarca i žene može zvati brakom?", "Slažete li se kako se istospolnim obiteljima ili zajednicama ne bi trebalo dozvoliti posvajanje i odgoj djece?" te "Slažete li se kako škole ne mogu zahtijevati od djece pohađanje nastave o seksualnom odgoju ili eutanaziji ako se tome protive njihovi roditelji?", a referendum je stajao oko 6,3 milijuna eura.

U lipnju prošle godine parlament je u Slovačkoj izglasao amandman ustava prema kojem se brak definira kao zajednica muškarca i žene, a "Savez za obitelj" je ovim referendumom želio dodatno "zacementirati" situaciju kako bi otežao eventualne buduće zakonske promjene.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.