Crnogorska policija je i po treći put zabranila održavanje Povorke ponosa u Nikšiću, "zbog sigurnosnih razloga", a izvršni direktor nevladine organizacije LGBT Forum Progres Stevan Milivojević podnio je ostavku.

"Mirno okupljanje ne može se održati iz sigurnosnih razloga, jer sigurnosna procjena ukazuje da postoji mogućnost da će nastupiti stvarna i direktna opasnost od nasilja prema sudionicima mirnog okupljanja i eventualno prisutnim osobama, odnosno opasnost da se ozbiljno ugrozi sigurnost ljudi i imovine", piše u priopćenju Uprave policije.

Nakon zabrana nikšićkog Prajda u travnju i svibnju ove godine ovime je propao i treći pokušaj nevladine organizacije LGBT Forum Progres i Hiperion da u Nikšiću organiziraju Akademsku šetnju ponosa koja se pod sloganom "Stop fašizmu, sloboda narodu" trebala održati 18. rujna.

"Zabrana mirnog javnog okupljanja LGBT zajednice u Nikšiću duboko razačarava i dovodi u pitanje postojanost i iskrenost vladine LGBT i ukupne politike po pitanju ljudskih prava. Organizatori povorke ponosa prilikom treće prijave su Upravi policije ostavili dovoljno vremena i prostora da kvalitetno pripreme sigurno održavanje povorke u Nikšiću i dali joj punu slobodu da odredi ne samo alternativnu rutu Povorke već i da odredi i novi datum", piše u priopćenju LGBT Foruma Progres.

"Policija nije ponudila alternativu, zabrana pokazuje ozbiljnu ugroženost LGBT prava u Crnoj Gori"

Ističu kako Uprava policije ni jednom nije ponudila bilo kakvu alternativu i da je zabranom pokušaja organiziranja Povorke ponosa u Nikšiću pokazano da je "sloboda okupljanja, udruživanja i sloboda mišljenja LGBT osoba u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena", piše portal Vijesti Online.
Izvršni direktor LGBT Forum Progresa Stevan Milivojević je podnio ostavku Upravnom odboru te nevladine organizacije, jer, kako kaže, osjeća moralnu odgovornost zbog toga što treći put policija zabranjuje održavanje prajda u Nikšiću s istim obrazloženjem.

"Zahvaljujem se pojedincima koji su bili uz nas, a institucije koje su se trebale boriti za naša prava, za prava žena, manjina, za prava LGBT populacije, šute i zato osjećam moralnu odgovornost prema LGBT zajednici i predlažem svoju ostavku", rekao je Milivojević.

On smatra da institucije, a posebno Savjet za zaštitu od diskriminacije, nisu na adekvatan način obavile svoj posao te da oni koji su nadležni za zaštitu ljudskih prava i zaštitu od diskriminacije nisu "danas tu da objasne zašto nisu stvoreni uvjeti za održavanje Povorke ponosa".

O trećoj zabrani Povorke ponosa u Nikšiću obaviještene su europske institucije, delegacije i međunarodne organizacije.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.