Zagreb Pride uputio je otvoreno pismo Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu povodom odbacivanja kaznene prijave protiv Hrvoja Šarića zbog govora mržnje. Naime, prijava je odbačena jer je Šarić komentar "Pedere u logore" uz prateći emotikon :D na Facebook stranici Zagreb Pridea "ostavio pod utjecajem psihologije mase", pojasnilo je Odvjetništvo.

Iz Zagreb Pridea podsjećaju kako su 24. lipnja podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu (ODO Zagreb) protiv Hrvoja Šarića zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju time što je na Facebook stranici Zagreb Pridea objavio tekst sadržaja "Pedere u logore :D".
"Postupajući po navedenoj prijavi, bez provođenja izvida, istrage, pa čak niti utvrđivanja identiteta počinitelja, samo na temelju njezinog sadržaja, ODO Zagreb odbacilo je kaznenu prijavu uz obrazloženje da je Hrvoje Šarić tako postupio pod utjecajem "psihologije mase" zbog čega nije imao namjeru poticati na nasilje i mržnju čime ODO Zagreb praktički odobrava počinjenje takvih kaznenih djela ako su počinitelji bili pod utjecajem njihovog državno-odvjetničkog shvaćanja teorije o psihologiji mase", navodi se u priopćenju za medije Zagreb Pridea.

Početak fleksibilnije prakse prema zločinima iz mržnje?

Stoga su iz te udruge odlučili Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu uputiti otvoreno pismo kojim upozoravaju na praksu ODO Zagreb te na činjenicu da su u dosadašnjoj sudskoj praksi već razvijeni pozitivni primjeri kada su osumnjičenici kažnjeni zbog homofobnog govora mržnje i "ostaje potpuno nejasno čemu se sada razvija fleksibilnija državno-odvjetnička praksa koja omogućava svakome da pod utjecajem drugih ljudi čini kaznena djela povezana sa zločinom iz mržnje".

Stoga je Zagreb Pride zatražio i da "Državno odvjetništvo izda obavezni naputak državnim odvjetnicima/cama o primjeni kaznenog prava u predmetima koji se tiču govora mržnje i drugih zločina iz mržnje te obavezni naputak državnim odvjetnicima/cama o primjeni kaznenog prava u predmetima koji se tiču govora mržnje i drugih zločina iz mržnje".

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.