Odvjetnik Krešimir Planinić, čelnik udruge U ime obitelji i bliski suradnik Željke Markić, traži zabranu rada portalu Index i njegovim novinarima, kao oštećenik vjernik, zbog tekstova u kojima se vrijeđa svetac Leopold Bogdan Mandić, ali i svi katolički vjernici u Hrvatskoj. Indexov novinar Vojislav Mazzocco za crol.hr kaže kako je tužba "potpuno bizarna", te kako bi za Planinića predložio stručno vještačenje. "Tužba za zabranu rada bilo kojeg medija zbog bilo kojeg teksta je besmislena", ocijenio je za crol.hr predsjednik HND-a Saša Leković.

Krešimir Planinić tuži izdavača portala Index, direktoricu, glavnu urednicu te novinare Hrvoja Marjanovića, Vojislava Mazzocca i "nepoznatog počinitelja" koji je potpisan inicijalima I. K., zbog članaka u kojima se vjernike prikazuje kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje prikazuje se bolesnim, kako ističe u tužbi. Kako bi dokazao da je oštećenik, Planinić je priložio potvrdu iz crkve svetog Marka da je primio sve sakramente odnosno da je praktični vjernik, piše Večernji list.

Ako sud prihvati Planinićeve argumente, onda prema Prekršajnom zakonu Indexu i njegovim novinarima prijeti zabrana rada do godinu dana.

"Zanima je li on svetog Leopolda pitao za mišljenje smije li me tužiti i je li se sveti Leopold našao uvrijeđenim"

"Nakon što je Večernji objavio vijest o njegovoj tužbi, on na službenom glasilu udruge U ime obitelji, na portalu narod.hr daje izjavu da je ta udruga sročila prijavu. Prvo je rekao da je on podnio tužbu u svoje ime, pa su trebali oštećenika i on se javio kao oštećenik. Dakle, od 3,5 milijuna katolika našli su njega da se prikaže kao oštećenik. Znači, tužbu je u njegovo ime podnio odvjetnik Domagoj Šoljić", kaže jedan od tuženih novinara Vojislav Mazzocco za crol.hr.

Planinić u tužbi u kojoj secira i članak "Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?" koji je napisao Mazzocco, tvdi kako autor u svom tekstu vjernike proglašava teroristima te da omalovažava običaje Katoličke crkve i njene dogme, a javno očitovanje vjere se etiketira i proglašava bolesnim.

"To je potpuno bizarno, dobio sam od svojih prijatelja tu tužbu koju je on navodno predao sudu. To je prvo tužba po Prekršajnom zakonu jer se on smatra oštećenikom. Ali nije on jedini oštećenik po tome što on kaže.

Kaže da sam se izrugivao hrvatskim svecem Leopoldom Bogdanom Mandićem, pa me zanima je li on svetog Leopolda pitao za mišljenje smije li me tužiti i je li se sveti Leopold našao uvrijeđenim, a ako mu se sveti Leopold obratio ja bih vrlo rado da se napravi vještačenje gospodina Planinića da vidimo je li to zbilja bilo obraćanje sveca ili čovjek možda boluje od neke bolesti.

Dalje kaže da sam se izrugivao vjernicima katolicima u Republici Hrvatskoj i izvan domovine koji su se došli pokloniti njegovom tijelu kao svetoj relikviji.

Tužba je na istom tragu kao i priopćenje HND-a o vrijeđanju vjernika

On sad tu sebi uzima za pravo da govori u ime 3,5 milijuna građana koji se izjašnjavaju kao katolici i općenito katolicima kojih ima milijardu i nešto diljem svijeta. Nadalje kaže da se izrugujem dogmama Katoličke crkve, pa onda Katoličkom crkvom u cjelini i svim vjernicima. Dakle, to su sve uvrijeđene osobe, to sve stoji u tužbi.

To je jedna potpuno, potpuno bizarna tužba, ja bih zaista volio da to dođe do suda, da je sud prihvati i da čujem argumente gospodina Planinića, to će zaista biti zanimljivo. Ali mislim da bi jedno vještačenje trebalo provesti nad njim", kaže Mazzocco koji ne misli kako će portal zbog te tužbe imati nekih većih problema.

"Ma ne, izgubit ćemo nešto vremena na sudu, oni će platiti nešto sudskih troškova, zapravo to je za nas jedna besplatna reklama".

Dodaje i kako je Planinićeva tužba na istom tragu kao i nedavno priopćenje Hrvatskog novinarskog društva:

"S tim se očito slaže i predsjednik HND-a, kako tekst vrijeđa vjernike, to je na tom istom tragu", zaključuje Indexov novinar Vojislav Mazzocco.

Podsjećamo, 16. travnja je krovna novinarska udruga uputila priopćenje u kojemu, među ostalim, piše kako je HND "najoštrije osudilo tekstove, članke i komentare objavljene ovih dana na portalu Index.hr, kojima se na najgrublji način vrijeđaju osjećaji vjernika koji žele odati počast zemaljskim ostacima Leopolda Bogdana Mandića, kojega je Katolička crkva proglasila svetim".

Tražiti zabranu rada medija zbog bilo kojeg teksta je besmisleno, a usporedba tužbe s priopćenjem HND-a liči na loš vic

Planinićevu tužbu protiv Indexa predsjednik HND-a Saša Leković ocijenio je "besmislenom", a za komentar kako je tužba na istom tragu kao i priopćenje HND-a kojom se osuđuju navedeni članci kaže da "liči na loš vic".

"Svatko može tražiti i predlagati što god želi, ali naravno da je tužba za zabranu rada bilo kojeg medija zbog bilo kojeg teksta besmislena. Što se tiče komentara kolege Mazzocca on je na tragu neprofesionalnih reakcija redakcije Indexa.hr na priopćenje HND-a kojim je kritizirano neprimjeren govor u nekim tekstovima objavljenima na tom portalu.

Uspoređivati ili dovoditi u bilo kakvu vezu priopćenje HND-a i tužbu za zabranu rada Indexu liči na loš vic", rekao je Saša Leković, predsjednik HND-a za crol.hr.

Ovo nije prvi put da "obiteljaši" tuže medije. I ovaj im se portal našao na meti 2013. kad je, tada inicijativa, U ime obitelji podnijela kaznenu prijavu protiv, kako su naveli "aktivističkog portala Crol.hr za poticanje na nasilje i mržnju protiv podupiratelja U ime obitelji". DORH je nakon godinu dana odbacio kaznenu prijavu, koja od samog početka ionako nije imala nikakve osnove, jer sporni su komentari izbrisani i prije nego što je kaznena prijava podnesena. Također podsjećamo da je crol.hr tom prilikom u svom priopćenju pozvao "U ime obitelji" da i sami javno objave svoje izvore financiranja, što do danas nisu učinili.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.