Britanska policija izvijestila je kako je broj prijavljenih zločina iz mržnje nakon referenduma na kojem je izglasan izlazak iz Europske unije narastao za 42 posto. Povjerenik za ljudska prava u Vijeću Europe, Nils Muižnieks, upozorava kako je Brexit izazvao vrhunac govora mržnje prema migrantima što će imati široke posljedice jer "šalje signal populističkim strankama diljem Europe kako je lako manipulirati".

U zadnja dva tjedna lipnja diljem Velike Britanije zabilježeno je 3076 incidenata, što je rast za 915 od istog perioda prošle godine, odnosno porast od čak 42 posto u broju prijavljenih zločina iz mržnje, izvijestila je britanska policija. Britanci su 23. lipnja glasali za Brexit nakon kampanje koja je unijela duboke podjele u društvo i u kojoj je glavna tema bila imigracija, s naglaskom na muslimane i istočne Europljane.

Vrhunac rasta broja zločina iz mržnje nakon objave rezultata referenduma

"Sada imamo jasan pokazatelj rasta broja prijavljenih zločina iz mržnje diljem države i vidimo da je prošlih tjedana zabilježen oštar porast. To je nedopustivo i potkopava različitost i toleranciju koju bismo trebali slaviti", rekao je Mark Hamilton, glasnogovornik britanske policije za zločine iz mržnje.

Najčešće se prijavljuje uznemiravanje i napadi te drugo nasilje poput verbalnog zlostavljanja, pljuvanja ili guranja. Vrhunac rasta u broju zločina iz mržnje bio je 25. lipnja, dan nakon objave rezultata referenduma o izlasku Ujedinjenog kraljevstva iz EU, kada je zabilježeno 289 incidenata diljem zemlje, a od tada se bilježi pad. Kritičari su optuživali neke pobornike kampanje za izlazak iz EU-a za poticanje ksenofobije i rasizma jer su povezivali Brexit sa zaustavljanjem nekontrolirane imigracije koju mnogo Britanaca krivi za pritisak na tržište rada.

Eksplozija govora mržnje signal populističkim stranskama diljem Europe kako je lako manipulirati

"Rasprava o Brexitu užasavajuća je jer se pojavila rasistička retorika prema migrantima na najvišoj razini u političkoj klasi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Posebice u zadnja dva mjeseca pojavio se golem vrhunac govora mržnje", rekao je povjerenik za ljudska prava u Vijeću Europe, Nils Muižnieks, na konferenciji za medije u Ateni.

Vijeće Europe je o tome poslalo izvješće britanskoj vladi, a učinak tog govora mržnje imat će posljedice po cijelu Europu jer "šalje signal populističkim strankama diljem Europe, pokazuje im kako je lako manipulirati govor za političke igre", kazao je. Ističe kako je to posebno važno zbog skorašnjeg referenduma u Mađarskoj o izbjegličkim kvotama, "u zemlji u kojoj su migranti već rasistička meta".

Muižnieks je u Grčkoj boravio ovaj tjedan kako bi istražio učinak gospodarske krize koja već sedam godina pogađa Grčku i utjecaj migrantske krize u zadnju godinu dana na ljudska prava.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.