Sud u Keniji odbacio je žalbu dvojice muškaraca zbog degradirajućeg analnog pregleda i potvrdio kako taj postupak ostaje u upotrebi u svrhu utvrđivanja seksualne orijentacije za osobe osumnjičene za homoseksualni odnos koji je zakonski zabranjen u toj zemlji i kažnjiv zatvorskom kaznom i do 14 godina.

Visoki sud u Mombasi odbacio je žalbu dvojice muškaraca zbog ponižavajućeg i uvredljivog postupanja kojem su bili izloženi nakon što su uhićeni u veljači 2015. i osumnjičeni za homoseksualni odnos. Muškarci su podvrgnuti analnom pregledu s ciljem utvrđivanja njihove seksualne orijentacije, te obaveznom testiranju na HIV i hepatitis B, piše Washington Post.

Iako je samo po sebi jasno kako je svrha takvog analnog pregleda isključivo ponižavanje gej osoba, posebni UN-ov izvjestitelj za pitanja torture u svom izvještaju iz siječnja jasno je istaknuo kako je to i oblik mučenja:

"U državama gdje je homoseksualnost zakonski zabranjena muškarci osumnjičeni za istospolni odnos podvrgnuti su analnom pregledu za koji nisu dali pristanak a kojim se želi pribaviti fizički dokazi homoseksualnosti. Takvi postupci su potpuno bezvrijedni s medicinskog stajališta i predstavljaju oblik mučenja ili zlostavljanja".

"Analni pregledi" za utvrđivanje nečije homoseksualnosti također se koriste i u Kamerunu, Egiptu, Tunisu, Turkmenistanu, Ugandi i Zambiji.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.