Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine u četvrtak, 14. srpnja, Bosna i Hercegovina konačno je dobila unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu od diskriminacije LGBTI osoba. Uvođenjem ovih antidiskriminacijskih zakonskih mjera BiH je ostvarila značajan korak naprijed prema ostvarenju obveza za pristupanje Europskoj uniji, ocijenila je ILGA-Europe.

Zakon sada konačno na pravi način regulira zaštitu lezbijki, gejeva, biseksualnih, trans* i interspolnih (LGBTI) osoba od diskriminacije. Zakonskim izmjenama seksualna orijentacija i rodni identitet su terminološki ispravno imenovane kao osnove na kojima je zabranjena diskriminacija, a kao zabranjeni temelj diskriminacije navedene su i "spolne karakteristike", čime BiH postaje prva država u jugoistočnoj Europi koja kroz svoj sveobuhvatni Zakon o zabrani diskriminacije predviđa i zaštitu interspolnih/interseksualnih osoba od diskriminacije u svim oblastima života, ističe Sarajevski otvoreni centar, jedna od zagovaračkih organizacija za ljudska prava u BiH koja je preuzela aktivnu i lidersku ulogu u ovom procesu.

Velika pobjeda aktivističkih organizacija za prava LGBTI osoba u BiH

Među drugim novostima koje donose ove zakonske izmjene navodi se i eksplicitno navođenje starosne dobi i invaliditeta kao temelja na kojima je zabranjena diskriminacija, zabrana diskriminacije temeljem povezanosti s ugroženom grupom, poboljšana definicija uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja, definiranje težih oblika diskriminacije, poboljšanje proceduralnih aspekata zakona kada govorimo o hitnosti postupka, posebnim tužbama, nadležnostima sudova i rokovima, mjerama osiguranja, preraspodjeli tereta dokazivanja, sudjelovanja trećih osoba i kolektivnim tužbama.

ILGA-Europe pozdravila je ova potez BiH vlasti i posebno čestitala suradničkim aktivističkim organizacijama koje su godinama uporno radile na ostvarenju ovih zakonskih izmjena. Također ističu kako je uvođenjem ovih antidiskriminacijskih zakonskih mjera BiH ostvarila značajan korak naprijed prema ostvarenju obveza za pristupanje Europskoj uniji.

Iz Sarajevskog otvorenog centra najavljuju daljnji rad na promociji i provedbi ovog Zakona, naročito u dijelu odredaba koje se odnose na zaštitu diskriminacije temeljem seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika i zaštite LGBTI osoba od diskriminacije. Iduće godine će održati i specijalizirana obuka za državne službenike i službenice, suce i sutkinje, te tužitelje i tužiteljice.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.