Nakon brojnih reakcija javnosti, ali i aktivistkinje Sanje Sarnavke iz udruge B.a.B.e. na nedavnu reklamnu kampanju trgovačkog lanca IKEA Hrvatska iz koje se moglo iščitati da žena u kućanstvu ima određena "zaduženja", i njezina pisma švedskoj centrali, uslijedila je i reakcija.

Da je IKEA-i ipak stalo do imidža, pokazao je poziv na sastanak na kojem je Sarnavka razgovarala sa Stefanom Vanoverbekeom, direktorom IKEA Hrvatska i regionalnim direktorom IKEA SEE (Srednja i Istočna Europa) te Darijom Kuljić, voditeljicom IKEA robne kuće Zagreb.

Kako nam je kazala Sanja Sarnavka, sastanak je bio ugodan:

"Za razliku od mnogih, gospodin Stefan je izrazio žaljenje što je IKEA-ina kampanja proizvela tako negativnu reakciju. Oni su zapravo htjeli biti duhoviti i poigrati se stereotipima, ali im, kako je sâm priznao, to očito nije pošlo za rukom. Ja sam mu objasnila zašto je kampanja uvredljiva i nimalo smiješna - da su stavili, recimo, navodnike na 'dužnosti' a ne na 'zaboravila'" možda bi i učinak bio manji", ispričala je.

iz

Rekla mu je, kaže, kako se od IKEA-e, tvrtke koja je pokrenuta u Švedskoj, državi koja uz druge skandinavske zemlje predstavlja uzor zbog postignuća u području ravnopravnosti, očekuje pomicanje stvari naprijed a ne guranje u već postojeće stereotipe.

"On je Belgijanac i vjerovao je ljudima koji su kreirali kampanju da znaju što rade. A kampanja nije kreirana u Hrvatskoj. pa je onda i slika o nama očito iz daljine posve drugačija. Predložio je da budemo konzultantice (B.a.B.e., nap.au.), a u sljedećoj kampanji i najavio spot (koji se sada već prikazuje na našim televizijama), u kojem otac i sin kuhaju a majka uživa u kupaonici", kaže Sarnavka.

Pohvalila je brzu reakciju i istinsko zanimanje za razgovor i razmjenu mišljenja:

"Uglavnom, treba pohvaliti brzu reakciju i istinsko zanimanje za razgovor i razmjenu mišljenja. Kad bi se sve kompanije tako ponašale, bilo bi divno i puno bi se progresivnih stvari moglo dogoditi u Hrvatskoj".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.