Organizatori prosvjeda "Raskid!4" za ukidanje Vatikanskih ugovora u utorak su uputili priopćenje kojim još jednom pozivaju građanke i građane koji smatraju da Vatikanski ugovori negiraju odredbu Ustava Republike Hrvatske kojom su vjerske zajednice odvojene od države da im se pridruže.

Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obveze, a religijske institucije moraju poštivati zakone – jednako kao i sve ostale, navode u priopćenju koje potpisuju Pokret za sekularnu Hrvatsku, Inicijativa Nisam Vjernik , udruga Protagora i udruga LiberOs.

Ističu kako je iznimno važno da se svi uključe i da zajedno, jasno i glasno s osjećajem za pravednost, sviješću o važnosti vladavine prava i pogledom usmjerenim u budućnost kažu "dosta".

Došlo je vrijeme raskidanja štetnih Ugovora sa Svetom stolicom

"Ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem svih građana, ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije, ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima", vele.

Navode kako je prosvjedom neophodno poslati jasnu i glasnu poruku vlastima da građani Hrvatske žele biti punopravni građani a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke koje su protivne našim interesima.

Crkva i politički te društveni život svih nas trebaju biti odvojeni. Ovime ne želimo, kako većina misli i govori, zabraniti religiju, već je samo i jedino želimo odvojiti od politike i društvenog života. Crkva si, zahvaljujući odredbama iz četiri Ugovora daje za pravo da se aktivno i ponekad protivno ljudskim pravima i zakonima Republike Hrvatske miješa u sve sfere države i njezinih građana

Pri tome žele jasno reći – pitanje vjere/uvjerenja je osobna stvar i izbor svakog pojedinog građanina/građanke Republike Hrvatske, a njihov je stav da taj izbor treba ostati u sferi privatnog te da niti jedna vjera ili uvjerenje ne smije biti favorizirano i "podržavljeno" nauštrb drugih građanki i građana Republike Hrvatske.

Stoga zajedno šalju poruku vlasti i cijeloj državi da je došlo vrijeme raskidanja štetnih Ugovora sa Svetom stolicom, Ugovora koji hrvatske građane previše koštaju, Ugovora koji nam godišnje uzimaju više od milijarde kuna (zamislite samo što je država mogla učiniti s preko 13 milijardi kuna koje su dosad isplaćene Crkvi), Ugovora zbog kojih je većina hrvatskih građana pretvorena u građane drugog reda, u kmetove o kojima političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju bez uvažavanja njihove volje sklapanjem tajnih sporazuma iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti, upravo zato što su odluke koje se donose protivne interesima većine.

Luksuz na račun osiromašenih hrvatskih građanki i građana

Poručuju kako zbog Vatikanskih ugovora nismo svi jednaki pred zakonom jer oni kleru omogućavaju kleru privilegiran položaj pred hrvatskim sudovima i u javnim institucijama RH. Također omogućavaju sustavnu diskriminaciju, kako onih skupina koje katolička hijerarhija inače voli diskriminirati (žena i LGBT osoba), tako i svih nekatolika, čija djeca satove vjeronauka provode po školskim hodnicima, ali i svih običnih malih katolika koji se ne slažu s onim što hijerarhija radi i zastupa. počevši od financiranja vlastitog luksuza novcem osiromašenih hrvatskih građanki i građana.

"Ako s nama želite poručiti da ne želite da o intimi, o liječenju, o tijelima hrvatskih građana odlučuje nezasluženo privilegirana manjina, odnosno da o odgoju djece ('izborni' vjeronauk u javnim školama, religijska indoktrinacija u vrtićima, uplitanje u predmete građanskog i zdravstvenog odgoja) odlučuje debelo povlaštena Crkvena hijerarhija, ako ne želite da svi zajedno iz proračuna preskupo plaćamo kako bi nas biskupi iz bjelokosnih palača poučavali skromnosti i poniznosti, ako se protivite licemjerju i političkom cinizmu, dođite s nama na prosvjed i time pokažite svoj stav", stoji u pozivu.

Došlo je je vrijeme raskidanja štetnih Ugovora sa Svetom stolicom, Ugovora koji hrvatske građane previše koštaju, Ugovora koji nam godišnje uzimaju više od milijarde kuna, Ugovora zbog kojih je većina hrvatskih građana pretvorena u građane drugog reda o kojima političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju bez uvažavanja njihove volje sklapanjem tajnih sporazuma iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti

"Crkva i politički te društveni život svih nas trebaju biti odvojeni. Ovime ne želimo, kako većina misli i govori, zabraniti religiju, već je samo i jedino želimo odvojiti od politike i društvenog života. Crkva si, zahvaljujući odredbama iz četiri Ugovora daje za pravo da se aktivno i ponekad protivno ljudskim pravima i zakonima Republike Hrvatske miješa u sve sfere države i njezinih građana – nas", ističu.

Ovime organizatori žele poslati i poruku hrvatskim političarima te zastupnicima koje smo mi izabrali, da poslušaju naše stavove koji se temelje na istinitim dokazima i argumentima, te da krenu s revizijom i raskidanjem Ugovora za dobrobit svih građana Republike Hrvatske.

Podsjetimo, prosvjedni skup "Raskid!4" održat će se u subotu, 22. listopada, na Strossmayerovom trgu u Zagrebu s početkom u 13 sati.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.