Nakon pisanja i molbi za reakcijom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u vezi s njezinim pokroviteljstvom konferencije "Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti" u organizaciji udruge U ime obitelji, našem se čitatelju "posrećilo", premda je odgovor dobio zaobilaznim putem – preko ureda pučke pravobraniteljice Lore Vidović, i to nakon nešto više od dva mjeseca.

Podsjetimo, u Zagrebu je 21. i 22. listopada 2016. održan skup u organizaciji udruge U ime obitelji pod nazivom "Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti", s kojeg je najviše odjeknulo izlaganje prof.dr. Zvonka Rumboldta s Medicinskog fakulteta u Splitu, o kojem je Novi List izvijestio da je homoseksualnost izjednačio s pedofilijom i zoofilijom.

To je poslije demantirano, jer profesor nije doslovno rekao baš tako, već je govorio o tomu da "bi se o temama vezanim za čovjekovu spolnost trebali držati objektivnih znanstvenih činjenica poput onih koje je iznijelo upravo objavljeno istraživanje u The New Atlantis", koje pak "pokazuje da uvjerenje kako je 'rodni identitet' urođeno, nepromjenjivo ljudsko svojstvo neovisno o biološkom spolu – tako da osoba može biti 'muškarac zarobljen u ženskom tijelu' ili 'žena zarobljena u tijelu muškarca' – nije utemeljeno na znanstvenim dokazima".

"Pokroviteljstva Predsjednice Republike dodjeljuju se nad konferencijama koje imaju stručni ili širi društveni značaj"

Slijedom svega što je oko skupa "Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti" odjeknulo u javnosti, brojne su građanke i građani, ne samo iz LGBT populacije, bili revoltirani te su pisali i predsjednici i Medicinskom fakultetu u Splitu, no bez odgovora.

Naš se čitatelj Ivan Zidarević stoga obratio pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović jer ga je, kao i ostale, zanimalo dijeli li predsjednica svih građanki i građana RH iznesene stavove. Ured pravobraniteljice odgovor iz Ureda predsjednice dobio je 9. siječnja.

U dopisu koji potpisuje predstojnica ureda Anamarija Kirinić stoji kako "dopis gospodina Zidarevića nisu evidentirali", te da se predsjednica RH "svojim programom i radom zalaže za poštivanje temeljnih ljudskih prava i vrijednosti, promicanje ravnopravnosti i tolerancije svih građana RH zajamčenih Ustavom".

Također, "pokroviteljstva Predsjednice Republike dodjeljuju se nad konferencijama koje imaju stručni ili širi društveni značaj s ciljem promicanja dijaloga i šire rasprave o svim društvenim pitanjima na dobrobit pojedinaca i zajednice".

"Ured Predsjednice Republike nije nadležan za osmišljavanje sadržaja i izbor predavača, a navedeno pokroviteljstvo odobreno je na temelju zahtjeva organizatora za održavanjem konferencije koja bi potaknula podizanje kvalitete odgojno obrazovnog sustava u našoj zemlju, predstavila uspješne primjere iz prakse i pomogla suradnji institucija, škola i obitelji", kaže se završno u dopisu koji u cijelosti možete pročitati ovdje.

Društvena stigmatizacija LGBT osoba gotovo je nevažna

Gore spomenuto istraživanje, između ostalog, kaže kako je teza o tomu da je spolna orijentacija urođena mit, ali i kako je "dva do tri puta vjerojatnije da su neheteroseksualne osobe u djetinjstvu bile žrtvama seksualnog zlostavljanja". Također je vjerojatnije da će patiti od psihičkih problema i bit če 2,5 puta sklonije samoubojstvu, a rizik je veći u transrodnih osoba.

No, za to skoro uopće nisu zaslužne "društvena stigma i stres" i "potrebna su daljnja istraživanja".

Kad neka nevladina organizacija u Hrvatskoj ili političari krenu govoriti kako žele u školu uvesti rodnu ideologiju te kako zapravo žele djecu naučiti da ne diskriminiraju. No, vi ćete znati da oni ipak idu u smjeru da vam uzmu vašu djecu i to vam govorim da se znate obraniti protiv tih neprirodnih načela

Rumboldt također tvrdi kako je genetska ili biološka određenost spolne orijentacije zapravo običan mit" jer za to nema dokaza – ako i ima dokaza, oni su toliko tanki da je to anegdotalni prikaz", a kaže te ističe i "problem kod tvrdnji da su loše mentalno zdravlje, sklonost depresiji recimo, ili sklonost samoubojstvu daleko češće u tim slučajevima. Uveden je termin socijalni stres, koji opisuje npr. ja sam biseksualac, društvo mi ne dozvoljava da ostvarim ono što želim, te ne mogu ostvariti svoja ‘prava’, pa sam obolio, depresivan sam – sve bi bilo u redu da nije većine. To je pitanje obrade ljudi", veli on.

Nema se što uživati u spolnom odnosu ako on nije u funkciji nečega

Vjeruje kako je pojam "rodne ideologije" "vjerojatno nastao s feminističkim pokretom koji je nekako izrazitije krenuo u prvoj polovici 20. stoljeća. Onda s LGBT pokretom i tu su se oni našli na zajedničkom nazivniku i ta manjina je imala vrlo spretne i elokventne zastupnike koji su prezentirali ono što žele: ravnopravnost i protivljenje nasilju. Nešto što želi svaki građanin, ali u zbilji to nije samo to. Čini mi se da je to jedna pomodna ideologija, a mi smo skloni pomodarstvu. Kad pogledate znakove vremena i gdje mi danas živimo, zaključak je da živimo u individualizmu, što znači da ja mogu raditi što hoću, ali kada imam probleme, onda mi morate pomagati. Zatim hedonizam. Nitko ne tvrdi da spolni odnos nije sladak i zabavan, no je li on u funkciji nečega ili je to postala ovako sportsko-rekreativna aktivnost? Danas se to prebacuje na sportsku rekreaciju, što je zapravo grozno i tu se ruši temelj onoga što je biološki osnovano".

Dodajmo i kako je na istoj konferenciji sudjelovao i, primjerice, Alessandro Fiore, glasnogovornik talijanske udruge Pro Vita koji je govorio o "opasnostima uvođenja rodne ideologije u škole", što se odvija u četiri koraka.

Pokroviteljstva Predsjednice Republike dodjeljuju se nad konferencijama koje imaju stručni ili širi društveni značaj s ciljem promicanja dijaloga i šire rasprave o svim društvenim pitanjima na dobrobit pojedinaca i zajednice

"Četvrti korak je aktivna promocija LGBT programa, homoseksualnih brakova. Zašto to sve skupa govorim? Rekao bih da je lakše spriječiti nego liječiti. Kad neka nevladina organizacija u Hrvatskoj ili političari krenu govoriti kako žele u školu uvesti rodnu ideologiju te kako zapravo žele djecu naučiti da ne diskriminiraju. No, vi ćete znati da oni ipak idu u smjeru da vam uzmu vašu djecu i to vam govorim da se znate obraniti protiv tih neprirodnih načela”, rekao je okupljenima.

Inače, spomenuta je konferencija uvrštena u katalog stručnih skupova za usavršavanje nastavnika Agencije za odgoj i obrazovanje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.