Lezbijska grupa Kontra, Ženska soba i Ženska mreža Hrvatske održale su u srijedu prijepodne mirni prosvjed ispred Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu, a povod su mučenja i zatvaranja gejeva u Čečeniji. Zatraženo je da vlasti Ruske Federacije istraže sva zlodjela i privedu pravdi sve odgovorne za uhićenja, mučenja i ubojstva.

Mirni prosvjed je osiguravalo devet policajaca, a prije samog početka pred okupljene je izišao službenik Veleposlanstva koji je pokušao zabraniti bilo kakvo snimanje i fotografiranje, negirajući ikakva saznanja o počinjenim zločinima prema gej muškarcima u Čečeniji.

prosvjed_ra02

Zatražio je i dokaze, osporavajući vjerodostojnost brojnih međunarodnih organizacija koje redovito prate progon i mučenja tamošnjih gejeva. Prosvjednu notu je odbio primiti i zatražio da se ubaci u poštanski sandučić.

SJ

Sanja Juras ispred Lezbijske grupe Kontra obratila se okupljenima kazavši kako je više od stotinu muškaraca u Čečeniji uhićeno zbog "sumnje da su gejevi": "Mučeni su, pretučeni i prisiljavani da otkriju informacije o drugim gej muškarcima. Najmanje tri muškarca su dosad ubijena. Tražimo da vlasti Ruske Federacije odmah istraže sva zlodjela i privedu pravdi sve odgovorne za uhićenja, mučenja i ubojstva gej muškaraca u Čečeniji".

Podsjetimo, nakon što su ruske opozicijske novine Nova Gazeta početkom travnja otkrile priču o progonu i logorima za gejeve u Čečeniji, tu su vijest prenosili i pratili svjetski i domaći mediji, a protiv novinarke Elene Milašine i redakcije Nove Gazete zbog toga je objavljen džihad.

Osim Zagreba, mirni prosvjedi će se u srijedu održati u Sarajevu i Beogradu.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.