Zagreb je spreman za najveći prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj, sedamnaestu Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji pod sloganom "Da nam živi, živi rod". Povorka ponosa započet će okupljanjem u 15:00 h na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Roosveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom i Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će završiti javnim skupom i koncertom grupa "U pol 9 kod Sabe" i "Le Zbor".

Ovogodišnja Povorka ponosa, ističe Zagreb Pride, ponovno se održava u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na obitelj i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti:

"Političari, ministri i matičari, samozvani stručnjaci i stručnjakinje, klerikalci i klerikalke, skupljači potpisa, biskupi, svećenici, popovi i vračevi i ove godine ismijavaju i trivijaliziraju naše identitete i tijela. Prvo su nam ušli u domove, onda su nam ušli u krevete, a sada nam vire u gaće. Van iz naših gaća!

Mi, lezbijke, gejevi, biseksualne,trans*, interspolne i kvir osobe, znamo smo sve i svi mi mnogo više od spola koji nam je pripisan pri rođenju. Znamo da svatko od nas ima svoj rod i rodni identitet te pravo na izražavanje sebe. I zato ove subote od 15 sati zauzimamo centar grada – za svaku nevidljivu Maru u Hrvatskoj, za svako diskriminirano dijete u školama, za sve manjine u našem parlamentu, za sve različite i raznolike, predivne obitelji, za svakog ili svaku hrabru osobu kojoj je dosta da joj svi vire u gaće! Zauzimamo centar grada jer tražimo i zahtijevamo VIDLJIVOST 365 dana u godini, sada i odmah", poručuju, a proglas u cijelosti možete pročitati ovdje.

Nakon Prajda – Partycipacija

Zagreb Pride i ove godine, nakon uzbudljivog Mjeseca i Povorke ponosa, tradicionalno organizira Pride Partycipaciju, službeni after party 17. zagrebačke Povorke ponosa:

"Ove subote od 22:00 h zauzimamo klub Boogaloo koji će naše volonterke i volonteri pretvoriti u oslobađajuće središte zabave svih vas koji nakon Povorke ponosa tražite clubbing poslasticu. Na ovom fatalnom susretu svih duginih boja slavit ćemo različitost, ljubav i slobodu izražavanja naših identiteta uz dobru glazbu, cugu i sjajnu atmosferu", stoji u najavi ovogodišnje Partycipacije.

Partycipacija se ponovno održava na dva floora; jedan će ugostiti regionalnu aktivistkinju, DJ-icu, umjetnicu i queer ikonu koja vas neće ostaviti ravnodušnima - Sonju Sajzor. Uz nju, imat ćete priliku poslušati i DJ setove Miss Iconic, Babilonske i ZbeLeTronovih rezidentica Ive i Slanutka. Za sve one željne dobrog elektro zvuka, drugi floor ugostit će Tom Buga, Sergia i Tvrtka.

partycipacija18

Cijena karte je 30 kn u pretprodaji, a 40 kn na ulazu. Uz predočenje X-ice za sve studente i studentice, ulaz se plaća 25 / 35 na ulazu. Organizatori/ce podsjećaju da se ulaznicama za Partycipaciju pokrivaju troškovi Povorke ponosa, poput zastava koje se vijore na gradskim trgovima, struje, vode, razglasa, pozornice, osiguranja, ali i materijala potrebnih za transparente, ukrase i ostale detalje koji čine Povorku najvećim praznikom LGBTIQ osoba i obitelji.

Partycipacija je klupski program koji se tradicionalno održava svake godine kao produžetak, točnije službeni after party Povorke ponosa, a nastala je još 2009. godine kao odgovor na nepostojanje konkretnih mjesta za izlaske za LGBTIQ populaciju. Na tim su partyjima osobe različitih identiteta mogle zajedno plesati, ljubiti se i slobodno izražavati svoje identitete, a Partycipacija se ubrzo nametnula kao jedan od sadržajno najbogatijih i najšarenijih programa u metropoli.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.