Indijski je Vrhovni sud u četvrtak donio povijesnu presudu koja je nakon punih 157 godina izvan snage stavila zakon iz kolonijalnog doba koji je propisivao do 10 godina zatvora zbog gej seksa.

Odluku je jednoglasno donijelo pet sudaca, a glavni sudac Dipak Misra kazao je kako se bilo koji dobrovoljni seksualni odnos dviju suglasnih odraslih osoba – homoseksualaca, heteroseksualaca ili lezbijki – ne može smatrati protuustavnim, javlja Reuters.

Podsjetimo, zabranu je prvi put 2009. godine ukinuo niži sud u New Delhiju no već 2013. ju je Vrhovni sud u odluci koja je šokirala mnoge, vratio na snagu. Riječ je o članku 377 kaznenog zakona naslijeđenog iz britanske legislative koji je branio "protuprirodne seksualne odnose s bilo kojim muškarcem, ženom ili životinjom", a što se široko interpretiralo kao gej seks.

Oko zgrade Vrhovnog suda okupilo se mnoštvo građana koji su spomenutu odluku pozdravili slavljem.

"Tako sam uzbuđen da nemam riječi. Više nismo kriminalci, ali trebat će vremena da se stvari promijene 'na terenu', možda 20 do 30 godina", rekao je aktivist i jedan od tužitelja u predmetu, Debottam Saha.

Vladajuća Indijska narodna stranka rekla je da će poštivati odluku Vrhovnog suda, no jedan njezin istaknuti član, Subramanian Swamy, CNN-u je rekao kako bi to "moglo izazvati više drugih problema, poput većeg broja zaraženih HIV-om".

Shashi Tharoor iz oporbene Kongresne stranke je pak rekao da "vlasti nemaju što tražiti u spavaćim sobama".

"Nijedna vlada ne smije kriminalizirati ono što odrasle osobe dobrovoljno čine u svoja četiri zida. Mi smo to, nažalost, napravili", poručio je.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.