U Rumunjskoj će se referendum nalik onom hrvatskom iz 2013. održati vrlo brzo. Podsjetimo, gornji je dom rumunjskog parlamenta ranije ovog mjeseca s premoćnih 107 za prema 13 protiv podržao inicijativu da se u Ustav uvede definicija braka kao zajednice muškarca i žene.

Iako su se LGBT aktivisti diljem zemlje pobunili protiv ovakve odluke i tražili ocjenu njezine ustavnosti, Ustavni je sud ustvrdio da ne postoji pravna zapreka održavanju referenduma o ovom pitanju pa će se o bračnoj jednakosti glasati 6. i 7. listopada. Da bi rezultat bio obvezujuć, na referendum treba izaći 30% rumunjskih birača, što je otprilike 5,6 milijuna ljudi.

Međunarodna organizacija ILGA izrazila je žaljenje zbog takve presude poručujući da ona poziva na diskriminaciju susjeda, kolega, prijatelja i članova obitelji. Vođa tamošnje aktivističke grupe MozaiQ Vlad Viski poručio je da je referendum "nemoralan, pogrešan i nepošten" te da ljudska prava nisu nešto o čemu se odlučuje glasanjem.

Hoće li Rumunji prepoznati namjere fundamentalista?

Političare optužuje da su se udružili s ekstremističkim organizacijama kako bi demonizirali LGBT zajednicu, no vjeruje kako će Rumunji prepoznati njihove namjere i bojkotirati glasovanje.

Inače, osim peticije konzervativne Koalicije za obitelj iz 2016., izravan povod aktualizaciji pitanja bračne jednakosti u Rumunjskoj bila je tužba gej para, Rumunja Adriana Comana i Amerikanca Claibourna Roberta Hamiltona koji su se vjenčali u Belgiji, koji su se željeli vratiti u Rumunjsku. Sud Europske unije presudio je da Rumunjska mora priznati gej brakove sklopljene u inozemstvu u svrhu imigracije, što ona otada i čini.

No, primjer susjednih država poput Bugarske, Mađarske i Hrvatske, u kojima je brak Ustavom definiran kao zajednica muškarca i žene, daje naslutiti da bi i Rumunjska mogla pokleknuti pred fundamentalističkom desnom retorikom.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.