Osmomartovski prosvjedni marš u Zagrebu će se održati četvrtu godinu zaredom, ovaj put pod sloganom "Glasne i borbene". Organizira ga feministički kolektiv fAKTIV koji i ovaj put poziva na glasan otpor sistemskom i svakom drugom nasilju nad ženama, a njihov poziv prenosimo u nastavku.

8. mart naš je dan - dan kad izlazimo na ulice, dan kad slavimo svaku borbu, svaki ženski glas koji je progovorio o tretmanu u bolnicama, rodilištima i ginekološkim ordinacijama diljem zemlje. O ograničavanju prava na pobačaj. O institucijama koje nasilje žele zadržati u četiri zida. O tretmanu i uvjetima na radnom mjestu. O tretmanu u vlastitom domu.

Ženska svakodnevica razlog je za glasan otpor.

Suočene sa školskim primjerom sistemskog nasilja prema ženama u režiji pravosuđa i ostalih institucija, žene su izašle na ulice. Izađite opet s nama i glasno na maršu poručite: Ne damo svoje zdravlje i živote! Borit ćemo se sve dok država ne preuzme odgovornost za ubojstva i sve druge oblike nasilja prema ženama i djevojčicama.

Glasovi i iskustva žena izazvali su nelagodu kod onih koji bi najradije da sustavna bol i poniženje kroz koje žene prolaze u bolnicama ostane nešto o čemu se šuti, šapuće, što se zaboravlja i normalizira. Niste to dopustile, čitale ste glasno svoja iskustva. Nismo se dale izbrisati.

glasneiborbene

Nismo se dale izbrisati ni kad je napadnuto pravo na pobačaj. Svoja iskustva "upisivale" smo na fasade zgrada, upozoravale da nas stigmatizacijom i posramljivanjem žele ušutkati. Marširale smo i glasno govorile o pobačaju. Pobunile ste se kad je ljekarnica odbila prodati kontracepcijske pilule. Pobunile ste se kad su pokušali odrezati nezavisnu kulturu. Kad su napali tekovine antifašizma. Kad su napali slobodu novinarstva.

Zato vas pozivamo da marširamo i zajedno proslavimo 8. mart, Međunarodni dan žena. Da slavimo žene i naše borbe, da pokažemo da smo spremne boriti se za sebe, u ime svih onih koje su se borile za nas i onih kojima borbu ostavljamo u nasljedstvo.

Izađimo na ulicu GLASNE i BORBENE. Živio 8. mart!

Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka kreće prema Zrinjevcu do 18:30, i to sljedećom rutom: Trg žrtava fašizma – Ulica Franje Račkog – Jurišićeva – Trg – Ilica – Gundulićeva – Masarykova – Teslina – Zrinjevac.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.