Zbog plakata na kojem su aureole Gospe od Čenstohove i malog Isusa obojane duginim bojama u poljskom gradu Plock uhićena je 51-godišnja žena.

Uhićena se sumnjiči da je vrijeđala vjerske osjećaje tako što je sporne postere polijepila po gradu Plocku, u središnjoj Poljskoj. Poljski ministar unutarnjih poslova Joachim Brudziński u ponedjeljak je putem Twittera objavio da je osoba uhićena jer je "oskrnavila Djevicu Mariju od Čenstohove", javlja The Guardian.

Policija je pretražila i dom uhićene žene i u njemu pronašla na desetke slika Gospe s aureolom u duginim bojama.

Čuvena "Crna Gospa od Čenstohove" je bizantska ikona koja se čuva u samostanu Jasna Gora, najvažnijem poljskom katoličkom svetištu koje je UN zaštitio kao svjetsku baštinu.

Vrijeđanje vjerskih osjećaja u Poljskoj je kazneno djelo, a bude li osuđena, uhićenoj prijeti kazna zatvora do dvije godine.

Bivši poljski premijer Jarosław Kaczyński ovaj je slučaj iskoristio kako bi ustvrdio da su obitelj i djeca u Poljskoj na izravnom udaru zbog "seksualiziranja djece, LGBT pokreta i rodne ideologije" i, očekivano, pribjegao prikladnom zastrašivanju: "To je uvezeno, ali danas prijeti našem identitetu, našem narodu, njegovoj opstojnosti, a time i državi."

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.