Nakon četiri godine pregovora, čileanski je parlament usvojio Zakon o civilnom partnerstvu kojim se istospolnim i heteroseksualnim parovima omogućava ozakonjenje nevjenčane zajednice. Parovi će novim zakonom ostvariti pravo na podjelu imovine, nasljedstvo, mirovinu partnera/ice te mogućnost korištenja zdravstvenog osiguranja.

Zakonom se previđa da se u slučaju nemogućnosti bioloških roditelja, partneru/ici pruži mogućnost skrbi za dijete. Upravo su na toj stavci insistirale LGBT udruge. Nadalje, novim zakonom će se priznavati istospolni brakovi sklopljeni u inozemstvu i biti zavedeni pod novim režimom civilnog partnerstva.

"Sretni smo da je država po prvi put priznala da istospolni par također može zasnovati obitelj i da zaslužuje pravnu zaštitu", poručio je za AFP predsjednik zaklade Jednakost, Luis Larrain.

Nakon glasanja u parlamentu, zakon mora odobriti Ustavni sud u periodu od nadolazećih šest mjeseci tijekom kojeg će se vlasti usuglasiti oko točnih propisa. Zatim će zainteresiran stranke moći zakazati termin kod suca u vidu sklapanja civilnog partnerstva.

Predsjednica Senata, socijalistkinja Isabel Allende, smatra da zakon predstavlja "povijesnu etapu" koja će omogućiti "napredovanje poštovanja, prava i dostojanstva osoba" te će osigurati da nitko više ne postane žrtvom diskriminacije.

Zanimljivo, zakon je bio izborno obećanje prijašnjeg desnog predsjednika Sebastiana Piñere (2010. - 2014.),a pred Kongres je stigao još 2011. Čile se, čak i u okviru Latinske Amerike, predstavlja uglavnom kao konzervativna zemlja. Tako je razvod zakonski omogućen tek od 2004., a pobačaj je još uvijek ilegalan. Godine 1999. Čile je ukinuo zatvorsku kaznu za čin sodomije.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.