Francuska je odlučila za ambasadora u Vatikanu imenovati dosadašnjeg šefa državnog protokola Laurenta Stefaninija koji će, ako ga vatikanska administracija prihvati, postati prvi gej ambasador neke zemlje u toj najmanjoj državi Europe.

No nisu baš svi sigurni kako je Sveta stolica presretna njegovim imenovanjem.

Vatikan kao dom Svete stolice i globalno sjedište Katoličke crkve koji se proteže na samo 44 hektara i ima tek 842 stanovnika najmanja je nezavisna međunarodno priznata država na svijetu. Mnoge države s velikim brojem katoličkog stanovništva imaju diplomatske veze s Vatikanom, a kako bi taj odnos bio što jednostavniji, imenuju ambasadore kao i u drugim zemljama. I Francuska je tako trebala popuniti radno mjesto u svojoj ambasadi smještenoj u vili Bonaparte u Vatikanu, javlja portal Gay Star News.

Podrška pariškoga nadbiskupa, otpor francuskih "obiteljaša"

Francusko Vijeće ministara potvrdilo je dužnosnika Laurenta Stefaninija na poziciju ambasadora 5. siječnja, no taj je položaj upražnjen još od 1. ožujka nakon odlaska njegovog prethodnika Bruna Jouverta. Stoga se mnogi pitaju nije li takav zastoj u preuzimanju dužnosti znak kako Stefaninijevo imenovanje nije odobrio sâm Vatikan.

Pariški nadbiskup, kardinal André Vingt-Trois, koji je i bivši predsjednik francuske Biskupske konferencije. poslao je papi Franji pismo kojim podržava izbor francuske vlade da u Vatikan imenuje upravo tog ambasadora.

Prema pisanju švicarskog portala Blasting News, neki članovi Rimske kurije vjeruju kako je Stefaninijevo imenovanje provokacija francuske vlade. Ludovine LaRochere, predsjednica francuske organizacije Manif Por Tous koja se protivi bračnoj jednakosti, zatražila je od apostolskog nuncija u Parizu da uloži prigovor na Stefaninijevo imenovanje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.