Žene su slabije, manje i neinteligentnije od muškaraca te zato trebaju imati i manju plaću. Ovo nije maloumna izjava anonimusa s društvenih mreža ili foruma, već riječi koje su se mogle čuti u srijedu navečer u Europskom parlamentu, a izgovorio ih je poljski europarlamentarac Janusz Korwin-Mikke. No ubrzo mu je prisjelo.

Tijekom rasprave o razlici u plaćama, 74-godišnji euroskeptik i desničar Korwin-Mikke, otprije poznat po kontroverznim izjavama, krenuo je obrazlagati svoj stav rekavši kako "Naravno da žene moraju zarađivati manje od muškaraca jer su slabije, manje, neinteligentnije. Moraju zarađivati manje, to je sve".

To je izazvalo opravdani gnjev španjolske socijalistice Iratxe Garcie Perez koja mu je replicirala ovako:

"Prema ovomu što govorite i vašoj teoriji, ja ne bih imala pravo biti ovdje kao članica parlamenta. Znam da vas uzrujava i brine činjenica da mi, žene, možemo predstavljati građanke i građane na jednakim osnovama kao i vi. Mislim da trebam obraniti europske žene od muškaraca poput vas".

Videoisječak tog dijela rasprave ubrzo je postao viralan.

How to respond to a mysogynist

"Women must earn less than men" ⁉️ In 2017. In the European Parliament. Unbelievable... S&D MEP Iratxe Garcia Perez sets this misogynist straight.

Posted by Socialists and Democrats Group in the European Parliament on Thursday, 2 March 2017

Korwin-Mikke je svojedobno crnce nazivao "nigerima" zbog čega je dobio novčanu kaznu, a jednom je prilikom kazao za Observer kako na stavove žena utječu muškarci s kojima spavaju jer "sjeme ulazi u tkivo", podsjeća Independent.

Zbog ovih seksističkih ispada pokrenuta je istraga, a mogao bi biti kažnjen ukorom, novčanom globom ili privremenom suspenzijom.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.