Francuski ministar vanjskih poslova Gerard Collomb otkrio je kako je pariška policija uspjela osujetiti planove terorista koji su planirali niz napada na tamošnje noćne klubove, a naročito gej klubove.

To je rekao u obraćanju parlamentarnom odboru, u sklopu diskusije o novom paketu antiterorističkih zakona, javlja thelocal.fr. Nije odavao pojedinosti o spomenutom planu, ali je kazao kako je on bio jedna od brojnih prijetnji koje su francuske snage sigurnosti uspjele spriječiti u posljednjih osam mjeseci.

"Prijetnja je i dalje ozbiljna. Ono što Daesh (pogrdan naziv za ISIL kojim se koriste mediji i svjetski političari) želi jest unijeti razdor u nacionalno zajedništvo i sukobe među francuskim narodom. To je zamka u koju ne smijemo upasti", rekao je.

Veće ovlasti snagama sigurnosti

Osim spomenutog, Collomb je spomenuo kako je francuska policija u svibnju spriječila napad na školu za obuku zračnih snaga u Salon-de-Provenceu, a u siječnju napad na kasarne, policijsku postaju i supermarket.

Parlamentarni odbor revidira kontroverzne prijedloge antiterorističkih zakona koji bi 1. studenog zamijenili stanje pripravnosti koje je u Francuskoj na snazi od studenog 2015., kad je u terorističkom napadu u Parizu poginulo 130 ljudi.

Novi zakoni koje je obećao predsjednik Emmanuel Macron snagama sigurnosti dali bi ovlasti da ljude zatvaraju u kućne pritvore, pretresaju kuće i stanove te zabranjuju javna okupljanja bez prethodnog sudskog naloga.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.