Nakon što je Savezno vijeće za psihologiju 1999. godine donijelo rezoluciju kojom se zabranjuje tretiranje homoseksualnosti, brazilski je sud ponovno legalizirao konverzijsku terapiju, prešutno, tako, proglasivši homoseksualnost bolešću. Protivnici ovakve odluke slažu se da je ona još jedna posljedica vala konzervatizma koji ni Brazil nije uspio zaobići.

Savezni sudac u Brasiliji Waldemar Cláudio de Carvalho ukinuo je osamnaest godina staru rezoluciju i stala na stranu psihologinje kojoj je 2016. oduzeta licenca zbog održavanja konverzijskih terapija.

Religijom protiv homoseksualnosti

Evangelička kršćanka Rozangela Justino savjetovala je pacijentima da potraže religijsko vodstvo da "izliječe" svoju homoseksualnost, koju Justino smatra bolešću. Nimalo neobično, presuda je donesena samo tjedan dana nakon što je gej izložba otkazana zbog protesta evangeličkih skupina i desničara, što je u javnosti izazvalo strah od zatiranja ljudskih prava, podsjeća Pink News.

Evangeličke skupine, poznate po prosvjedima protiv LGBT likova u sapunicama, u Brazilu su sve snažnije, umnogome zbog toga što se povezuju s organizacijama desnog spektra.

Presuda je, dakako, dočekana uz žestoke kritike. Samo Savezno vijeće za psihologiju tvrdi kako ovakav potez otvara mogućnost uvođenja konverzijskih terapija pa je dalo obećanje da će osporiti presudu. Predsjednik Vijeća Rogério Giannini uvjeren je da će uspjeti jer su se i u prošlosti izborili protiv mnogih pravnih izazova.

I Brazil je na konzervativnom valu

"Ne postoji način da se izliječi ono što nije bolest. Ovo nije ozbiljna, akademska rasprava, ovo je rasprava povezana s religijskim i konzervativnim pozicijama", izjavio je Giannini za Guardian.

Jedan od rijetkih otvoreno gej političara u Brazilu David Miranda dodao je da je ova odluka veliki korak unazad za sve uspjehe koje je LGBT zajednica ostvarila u proteklim desetljećima. Naglašava da je "poput raznih zemalja svijeta, i Brazil zajahao na konzervativni val".

Brazilske su zvijezde također osudile odluku. Pop-pjevačica Larissa Machado, poznata pod umjetničkim imenom Anitta, izjavila je da bi se država trebala usredotočiti na važna pitanja poput neimaštine, korupcije, gladi, lošeg obrazovanja, nedostatka bolnica i prilika umjesto da proglašava homoseksualnost bolešću.

Poznata glazbenica Ivete Sangalo izjavila je da su bolesni oni koji vjeruju u takvu apsurdnu tvrdnju.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.