U svibnju ove godine Dugine obitelji najavile su treću slikovnicu u nizu pod naslovom "Moja dugina obitelj kod bake i djeda". Ideja im je bila proširiti priču na članove šire obitelji pa tako glavni junaci Roko i Ana u ovom izdanju odlaze u posjetu bakama i djedovima. A u srijedu, na Dan izlaska iz ormara, u zagrebačkoj smo Booksi prisustvovali predstavljanju tvrdo ukoričenog izdanja slikovnice.

Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji, otvorio je panel riječima kako je uz sve više životnih partnerstava, koji su u Hrvatskoj zakonski mogući od 2014. godine, sve veća potreba imati odgojnog materijala koji uključuje istospolne roditelje. Tako su u lipnju pokrenuli crowdfunding kampanju u kojoj su već istog mjeseca prikupili potrebnih tri tisuće eura za izdavanje slikovnice.

Obitelji s istospolnim roditeljima prolaze kroz jednake situacije kao i ostale obitelji, a jedina razlika je upravo to što su roditelji istospolni. Djeca iz duginih obitelji do prije koju godinu nisu imale likove iz priča s kojima bi se mogla poistovjetiti, a sad ih imaju u tri različite životne situacije iz perspektive dječaka i djevojčice koji imaju dvije majke ili dvojicu očeva.

Slikovnica je besplatna

Autorica teksta, dramaturginja Sunčica Sodar, nadogradila je priče prethodnih dviju slikovnica namijenjenih predškolskom uzrastu i uvela bake i djedove koji uz roditelje sudjeluju u odgoju djece. Nadahnuće je kao majka vukla iz privatnog života te je tako u život Roka i Ane unijela nove elemente, poput prve simpatije, dolaska u novu sredinu, osjećaja straha i suočavanja sa smrću. Slikovnica je stoga prikladna i za starije uzraste.

Za ilustracije je bio zadužen akademski slikar Ivan Oštarčević te je u startu pohvalio Dugine obitelji kao odličnog klijenta koji je znao što želi i u kojem smjeru želi ići vizualnim identitetom slikovnice.

Mišljenja je da slikovnicom možda nećemo promijeniti mišljenje starijih osoba, ali da možemo oblikovati pozitivan stav prema raznolikosti onim najmlađima. Prilikom stvaranja ilustracija vodio se tradicionalnijim viđenjem baki i djedova koji žive u Gorskom kotaru i, kako kaže, "Istri u Dalmaciji".

moja dugina obitelj kod bake i djeda

U Duginim obiteljima nadaju se da će u skorijoj budućnosti izdati i četvrtu slikovnicu koja bi mogla imati temu prvog dana škole. A postojeći obrazovni sustav u Hrvatskoj predstavlja svojevrsnu prepreku u educiranju djece o istospolnim vezama pa integriranje ovakvog sadržaja u niže razrede nije odveć izgledno.

Ipak, Dugine obitelji otvorene su za suradnju sa školama, knjižnicama i vrtićima te potiču zainteresirane da im se jave i besplatno naruče slikovnice koje su dostupne i u digitalnom obliku.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.