U vrlo otvorenom i iskrenom pismu nekadašnji se homofob koji je, kako kaže, shvatio da je i sâm gej, ispričava školskom kolegi kojeg je zlostavljao u srednjoj školi. Njegovo pismo s Reddita prenosimo u cijelosti.

"Pozdrav svima, dopustite da se za početak predstavim. Zovem se James, a u srednjoj sam školi zlostavljao druge učenike koji su se ponašali feminizirano ili su bili otvoreno gej. Bio sam tipični kršćanski homofobni zlostavljač.

Odrastao sam u kršćanskoj obitelji, a moj otac je često na svom Facebooku objavljivao antigej i antidemokratske statuse i fotografije, koje bi isprintao i stavio na hladnjak. Stalno me učio da homoseksualnost nije u redu, pa vjerujem da je to utjecalo na mene. Sjećam se iz srednje škole jednog učenika kojeg smo zvali Nate. Želio bih se ispričati zbog svega što sam mu govorio. Stalno sam ga zvao 'peder', 'tetkica', 'gej dečko', 'queer' i slično. Nije mi učinio ništa a ja sam ga se opet toliko bojao da sam ga odlučio vrijeđati.

Ako te nečega strah, nemoj odabrati vrijeđanje

Nažalost, danas ne mogu s njim stupiti u kontakt, ne koristi Facebook, ne živi u mojoj blizini i više nismo u školi. Ispričavam se svima koji ste se našli u takvoj situaciji.

Ako se nalaziš u situaciji u kakvoj sam bio i ja, nemoj odabrati vrijeđanje ako te nečega strah, ostani snažan, razgovaraj s ljudima na civilizirani način, otvori im se. I ja sam gej, a sad mislim kako sam toliko zlostavljao Natea zato što sam se bojao da sam poput njega, a želio sam biti snažan hetero dečko kakvog je moj tata oduvijek htio. Ako si u situaciji poput Natea, budi snažan. Nisi ništa loše učinio, a oni koji te zlostavljaju ili vrijeđaju najčešće imaju krizu identiteta. Tu sam za tebe i želim ti reći da si savršen baš takav kakav jesi.

Da se danas mogu ispričati Nateu, rekao bih mu 'Oprosti zbog toga što sam te verbalno maltretirao, istina je zapravo da sam uvijek mislio kako si prilično cool i privlačan i to me frustriralo. Uvijek si bio onaj jači, ponosio si se time tko si. Nastavi tako i želim ti sjajan i sretan život s onime koga voliš. Mislim na tebe, molim te, ostani snažan'".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.