Svatko od nas tople braće i sestara barem je jednom u životu čuo rečenicu "Nemam ništa protiv pedera, ali…" Ta je rečenica, vjerujem, direktna posljedica revolucije prajdova koju strejteri vide kao napad na muško-ženski brak, provokaciju tradicionalnih vrijednosti i nametanje neheteroseksualne orijentacije.

Kad bismo se samo pokušali staviti u Zarine cipele jednog pedera na Balkanu, uvidjeli bismo da prajdovi imaju puno dublji smisao od pukog deranja na ulici.

Zapravo, najviše me živciraju poluhomofobi koji toleriraju samo str8-looking i str8-acting gym baja pedere jer ih, realno, uopće ne zamjećuju na ulici, a živce im kidaju šarene tetke zbog kojih se i oformio stereotip pedera koji svi poznajemo – diskutabilno modno osviješten, našminkan i prešminkan, piskutavog i nazalnog glasa, bottom, karijerni overachiever. Za one ekstremne homofobe barem znaš da ih momentalno trebaš izbjegavati jer te žele prebiti čim na tipu namirišu gel za tuširanje koji nije Axe. S ovim polovnjačama nikad ne znaš što te čeka.

I tako dolayzimo do najnovijih stihova pjesme "BMK" jednog našeg popularnog influencera Matije Lazarevića, poznatijeg pod umjetničkim imenom Lay-Z (u prijevodu: lijen), koji u izvornom nepismenom obliku idu ovako:

Odavno znamo da političari kradu
Ali sada peru lovu i kroz gej paradu
I nemojte me shvatit krivo nije mržnja ak si gay
Al ni ja nejdem gradom da se derem da sam straight

Pederi kradu iz državnog proračuna?

Za početak, ironične čestitke na otkrivanju tople vode u vezi s političarima, ali tko su ti političari koji peru lovu kroz prajd? Uvidom u vrlo transparentni financijski izvještaj za 2022. godinu, možemo vidjeti kako je Zagreb Pride uprihodio nešto više od milijun tadašnjih kuna kroz donacije koje uključuju kojekakve lokalne i nacionalne proračune, inozemne vlade i međunarodne organizacije – od toga svega 15 tisuća kuna iliti dvije-tri prosječne hrvatske plaće iz državnog proračuna na koji se svaki homofob poziva kad se spomene prajd.

U zagrebačkoj Povorci ponosa svake godine hoda šačica ljevičara koji, čini mi se, iza sebe nemaju afere multimilijunskih prevara i desetke sumnjivo stečenih nekretnina.

A kad već spominjemo hodanje, 26-godišnji Karlovčanin ne hoda, već na svom bicikletiću na javnom mjestu prikazanog u spotu koristi taj sveprisutni veznik "ali" s namjerom da se spasi od vlastita homofobnog stava. Iako Lay-Z kaže da ne hoda gradom urlajući da je strejt, u svom sam videu naveo neke oblike nametanja heteroseksualnosti koje strejteri licemjerno ne žele korelirati s prajdovima.

Smeta mu sve drugačije

Desetak dana od objave video je prolazio ispod gejdara jer su njegovi muški pratitelji toliko normalizirali homofobiju da uopće ne znaju da su homofobi. A onda ga je Grof Darkula na Instagramu prozvao za umanjivanje vrijednosti LGBT+ osoba, prava na samoodređenje, povorki ponosa i pokreta body positivityja odnosno osnaživanja žena koje prihvaćaju svoje tijelo koje ne korelira jednodimenzionalnom izgledu s naslovnica časopisa. 

Da, Lay-Z nije stao na "gej paradi", već je hejterski produžio na sve ono što ne razumije, čega nije dio i što ga se uopće ne tiče:

Kakve su to fore on, ona ili ono
Ako mogu birat onda mene zovi Zoro
Dolazi mi pička kaže 'Bok, ja sam Boro.'
Koji kurac tebra evo herc me strefi skoro

Neironične čestitke za poznavanje jedinih službenih zamjenica hrvatskog jezika za razliku od nepoznavanja odvajanja negacije od glagola iz prve strofe tijekom kojeg je izmislio glasovnu promjenu lejzifikacije glasa I u J. E sad, osim ako ne koristi aplikacije za gej dejting na kojima se može pronaći pokoji crossdresser i transrodna osoba, uvjeren sam da mu nijedna "pička" koju dovodi u krevet neće izjaviti da je tip. Lay-Z je cis i cis je ono što traži, kao što se može čuti u idućim stihovima:

Spitam samo činjenice i dalje me vole pice
Snima kak si dira cice, stari glavu odrubiće
Malo sam ja skrenuo sa teme ali šta ću kada volim žene

Ništa neočekivano ili čudno. Zato ne razumijem otkud mu potreba zabadati nos u naše živote koji, ponavljam kao papiga, još uvijek nisu uređeni u društvu do te mjere da u javnosti vidiš gej par kako se bezbrižno drži za ruke. Sve to dok on svoju heteroseksualnost može ispod paperjastih brčića "spitati" po hrvatskim hoodovima bez straha da će mu netko bacati uvrede i premlatiti ga jer je strejt. I nakon javne prozivke kojom je Darkula ukazao na stvarne društvene probleme zbog kojih smo otišli u k, Lay-Z objavljuje sliku s popratnom pjesmom i stihovima "Želio bih iskoristiti ovu priliku da se ispričam apsolutno nikome" time potvrđujući svoj mrzilački stav.

Otkazivanje sponzorske suradnje

Uznemiren činjenicom da mu XY kompanjoni postaju feminizirani jer, rekosmo, takvi mu jedini zapinju za oko, pjesmu nastavlja seksističkim stihovima:

Za par [go]dina žene morat radit će ko maleri
Jer se muškom rodu lako vide krajevi

To je istina, znanost kaže da će muškarci u ovom genetskom obliku izumrijeti, a koliko ih napornih i zlobnih ima, mislim da bi svima napravili uslugu kad bi nestali. Pa dok čekamo masovno izumiranje niske inteligencije, Lay-Z-ju sa skoro 300 tisuća pratitelja na Instagramu, skoro 250 tisuća na TikToku i skoro 70 tisuća mjesečnih slušatelja na Spotifyju izumiru sponzorske suradnje.

Kao što se to dogodilo Desničarima u pubu prošle godine, kontaktirali smo brendove s kojima bivši JoomBoosovac surađuje da ih priupitamo kakav je njihov stav po pitanju ulaganja svog novca i proizvoda u nekoga tko je netrpeljiv prema drugačijem te krši etičke i pravne zakone.

Prvi nam je odgovorio Heineken i njihovu izjavu prenosimo u cijelosti: "U HEINEKENU Hrvatska čvrsto stojimo iza svojih vrijednosti, a posebice poštovanja prema ljudima. Zagovaramo uključivost i raznolikost u okviru naših brendova, naše organizacije i šire, a isto očekujemo od naših zaposlenika i suradnika. Kada netko od njih prekrši ta načela i iznevjeri naše povjerenje, prekidamo suradnju, što smo učinili i u ovom slučaju." Otpratili su ga s Instagrama.


(Foto: muzika.hr)

"Ne potičemo govor mržnje, netrpeljivost i bullying te isto strogo osuđujemo"

Iz Sport Vision Grupe javili su nam kako Lay-Z "nije ambasador Buzz Sneaker Stationa u Hrvatskoj te nemamo dogovorenu suradnju sa istim. Ovim putem napominjemo kako ne možemo utjecati na umjetničku slobodu glazbenika te kako se ne slažemo sa stavovima navedenog umjetnika, ne potičemo govor mržnje, netrpeljivost i bullying te isto strogo osuđujemo.

Buzz Sneaker Station surađuje s brendovima koji podržavaju iste vrijednosti koji, također, ne mogu utjecati na to koji sadržaj će influencer plasirati nakon odrađene kampanje." Ne prate ga na Instagramu.

Odgovore od tvrtki Wiip i Honor Hrvatska do objave ovog članka nismo dobili. Wiip (@wiip_trip) ga još uvijek prati na Instagramu, ali primijetili smo kako je Honor u međuvremenu otpratio influencera s Instagrama time insinuirajući svoj stav.

Pa kad već u pjesmi spominje "plaćen oglas Insta", njih, čini se, na Lay-Z-jevom Instaču više neće biti.

Nijedna ozbiljna tvrtka, bez obzira na brojku pored influencerskog imena, ne želi si kvariti ugled - niti bi trebala - plaćajući nekoga tko poziva Putina da nas raketira jer volimo isti spol, jer smo u potrazi za vlastitim seksualnim identitetom, jer se ne pokoravamo standardu ljepote supermodela i sve ostalo iz pjesme na što mu se, kako kaže, diže želudac.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.