I dok su neke nazadne zemlje cenzurirale istospolni poljubac iz prethodnog Disneyjeva filma "Svjetlosni", svijet je napokon dočekao animiranog teen protagonista koji se ne srami priznati djedu da se zaljubio u dečka.

I tu nema balkanskog iščuđavanja, urlanja što će susjedi reći i tjeranja iz kuće. Baš suprotno, djedu to ne predstavlja problem, već ga upita tko mu se sviđa ne spominjući spol, podrži ga i daje mu savjete bez obzira na to što je gej.

Film u potpunosti normalizira činjenicu da se dečku može sviđati dečko i na taj način zapravo izbjegava povezivanje homoseksualnosti s nečim traumatičnim što smo naviknuli vidjeti na ekranima, miče temu seksualnosti iz centra te se fokusira na uzbudljivu avanturu obitelji Clade koja pokušava spasiti svijet.

Ipak, ono što je za nas inspirativni trenutak, za homofobe je prilika da unište sve što se kosi s njihovom tradicijom. Najglasniji su, dakako, kad se dugine teme pokušaju približiti djeci u nadi da im se pokaže kako postoji više vrsta ljubavi, a ne samo ona između mame i tate.

Nepostojeći marketing za film s LGBT likovima

"Čudesan svijet" došao je u kina 23. studenoga na američki, vrlo obiteljski nabijeni Dan zahvalnosti te podbacio i prošao ispod svih očekivanja toliko da je trenutačno Disneyjev film pušten tijekom tog blagdana koji najlošije stoji.

Imao je budžet od 180 milijuna dolara, a do objave ovog teksta, dakle nešto više od mjesec dana, zaradio je tek 36 milijuna. Film koji se u tom periodu sâm ne isplati, očigledan je financijski neuspjeh jer će ga iz kina izgurati novi naslovi pa će tako i zarada jenjavati. Možda je tome kumovalo i Svjetsko nogometno prvenstvo.

No, neki tvrde da su tijekom 2022. godine bili više puta u kinu te da nijednom nisu vidjeli najavu za taj film niti su igdje drugdje vidjeli kakvu reklamu. Misle da ga je Disney namjerno žrtvovao da može reći da ljudi ipak ne žele gledati LGBT likove u Disneyjevim dugometražnim animacijama.

Masovno dijeljenje jedinica

I tad će se horda homofoba zahvaljivati Disneyu i upirati prstom u LGBT zajednicu kako su bili u pravu kad su govorili da je nepoželjna u društvu. Pa podsjetimo se samo da je zbog tzv. "Disneyjeve LGBTIQ propagande" Dejan Lovren otkazao pretplatu na uslugu Disney+ na kojoj film još može zaraditi koji milijun.

I ne samo da tu hordu čekamo, nego se ona već našla na recenzijama po cijelom internetskom bespuću. Kao primjer ćemo uzeti Googleovu ocjenu 2,2 s nešto više od 1900 recenzija.

Tipične floskule koje ogorčeni homofobi spominju u recenzijama koje "Čudesnom svijetu" daju jedinicu jesu indoktrinacija, forsiranje istospolnih odnosa, pranje mozgova, tjeranje djece da im se sviđa isti spol, seksualnost dok su tako mladi (likovi su tinejdžeri!), dajte djeci da imaju dobro djetinjstvo, film nije prilagođen djeci, moja kći nije ništa razumjela i kao šlag na torti – volim gejeve, moj najbolji prijatelj je gej, ali oni bi to trebali otkriti sami, a ne da im se to sugerira.

Preporučamo da i sami pročitate tu hrpu besmislica.

Jeste li primijetili "Čudesan svijet" u Hrvatskoj?

U hrvatskim kinima "Čudesan svijet" također nije dugo trajao niti bio reklamiran. Glasove su posudili Klara Fiolić, Ana Begić Tahiri, Franjo Dijak, Filip Šovagović, Tin Emanuel Medvešek (protagonist), Iva Mihalić, Dino Jelusić, Mirela Brekalo Popović i Dario Marčac.

Nitko osim Marčaca na svojim društvenim mrežama nije postavio (trajnu) objavu da bi se pohvalili da su dali glas u filmu. Doduše, Blitz Hrvatska ispoštovao je marketing i posvetio filmu nekoliko objava na Instagramu, a jedna je čak bila i nagradna igra u kojoj je bilo moguće osvojiti promidžbeni materijal.

Ako ovaj crtić niste uspjeli pogledati u kinu, a vjerujemo da niste, možete ga pogledati na platformi Disney+.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.