Državni ured za statistiku Ujedinjenog Kraljevstva, koji je prvi put od ozakonjenja istospolnog braka 2014. započeo s obradom podataka vezanih uz te brakove, otkrio je zanimljivu pojavu - "izlazak iz ormara" u kasnijoj životnoj dobi postao je rastući trend u toj zemlji.

Prema dobivenim podacima vidljivo je kako se više od tisuću istospolnih parova u dobi od 50 godina ili stariji vjenčalo u razdoblju između ožujka 2014. i svibnja 2015. , iako je i dalje najveći broj sklopljenih istospolnih brakova među parovima koji su u dobi od 34 godine ili mlađi, piše Telegraph.

U izvješću se navodi kako podaci pokazuju da je "izlazak iz ormara" u kasnijoj životnoj dobi postao rastući trend:

"Muškarci općenito kasnije u životu od žena formaliziraju svoju vezu s istospolnim partnerima. 68 posto brakova koje su sklopile osobe u dobi od 65 godina i starije su bile među muškarcima, dok su žene većinom stupile u brak prije 50-te godine života", izvijestili su.

Brojni su razlozi zbog kojih se starije generacije osjećaju sigurnijima za autanje u kasnijoj dobi, smatra savjetnica za veze Clare Prendergast:

"Promjene u zakonodavstvu su doista omogućile starijim osobama da se bez straha autaju u današnjem društvu. Neki od njih su odrasli u doba kada veza među istospolnim parovima jednostavno nije bila dozvoljena, niti zakonski, niti je to bilo ponašanje prihvaćeno od društva. To se drastično promijenilo zadnjih godina.

Za mnoge od njih nema više tog straha od negativne roditeljske reakcije, to možemo često vidjeti kod starijih transrodnih osoba, kojima su njihove srednje godine i kasnija životna dob donijeli mogućnost konačnog otvaranja. To ne znači nužno kako su čitavo vrijeme potiskivali svoje osjećaje, samo se u starijoj dobi osjećaju dovoljno sigurnima i spremnima na autanje", kaže.

Starije LGBT osobe teže pronalaze potrebnu pomoć

Prendergast također napominje kako je bitna i promjena društvenog konteksta, pri čemu pozitivan prikaz LGBT osoba u medijima, posebno onih starije dobi, može ohrabriti ljude da se osjećaju ugodno spram svoje seksualnosti.

"Prikazivanje LGBT osoba u pozitivnom kontekstu u medijima je izuzetno bitno, jer pomaže ljudima na način da shvaćaju kako nisu sami i kako je sve u redu s njima. U današnje su vrijeme LGBT likovi i veze gotovo uobičajeni na televiziji, što prije baš i nije bio slučaj", kaže Prendergast.
Uz to je od velike važnosti da se ljudima pruži podrška i u stvarnom životu, jer starije osobe, za razliku od mlađih generacija, nešto teže pronalaze potrebnu pomoć, iako ona postoji.

Andrea Hewitt, koja se autala u svojim srednjim četrdesetim godinama, piše blog pod nazivom A Late Life Lesbian Story:

"Bilo bi mi drago da sam mogla pronaći ovakav blog u vrijeme kad sam se autala prije nekoliko godina. Gotovo se ništa ne može pronaći o iskustvima žena koje "izlaze iz ormara" kasnije u životu, stoga sam o tome odlučila sama pisati kako bih pomogla i drugima koji se pronalaze u tome", piše na njezinom blogu.

Jedna studija koju je provela udruga Stonewall, vodeća udruga za LGBT prava u U.K. , pokazuje kako starije osobe imaju problema prilikom korištenja usluga koju pružaju postojeće službe, te strahuju kao se nitko neće brinuti o njima u starosti.

"Milijun lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba u Britaniji starijih od 55 godina sumnjaju kako im javne službe mogu pomoći riješiti probleme s kojima su suočeni. Ako se starije osobe same ne mogu slobodno izraziti o vlastitoj seksualnosti, teško da će potražiti podršku koja im je potrebna i kakvu zaslužuju. Prema našim podacima postoje ljudi koji vjerojatno žive sami, otuđeni od obitelji i suočeni s osjećajem kako im nedostaje neformalna podrška i društvena povezanost", kaže bivši izvršni direktor udruge Ben Summerskill.

U izvještaju koji su objavili navode kako najveću podršku trebaju upravo starije lezbijke, gejevi, biseksualne i trasrodne osobe:

"Starenje može biti puno veći problem za LGBT osobe, koje se češće od heteroseksualnih osoba te dobi, suočavaju s mogućnošću da će te godine provesti sami ili bez podrške bliskih osoba. Zbog toga se brojne LGBT osobe starije od 55 godina osjećaju puno ranjivije i zabrinutije zbog starenja", kaže Summerskill.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.