U vrijeme sve većeg prihvaćanja LGBT populacije u svakodnevnom životu, primjećuje li se taj isti pozitivan pomak i u znanosti, području koje se na prvu ruku ne doživljava kao tradicionalan odabir karijere za LGBT ljude?

Mnogo je rada uloženo u poboljšanje položaja žena i drugih manjina u znanosti, što se ne može reći za položaj LGBT znanstvenika. Ispitivanje Royal Societya o različitostima u znanstvenoj zajednici Ujedinjenog Kraljevstva sadržavalo je kategorije poput spola, nacionalnosti, starosti i tjelesne sposobnosti, ali ne i seksualnu orijentaciju ispitanika.

Drugo istraživanje pokazalo je da su LGBT znanstvenici/e manje zadovoljni svojim poslom u usporedbi s heteroseksualnim kolegama i kolegicama te LGBT osobama u drugim zanimanjima te da oko 43% LGBT znanstvenika skriva svoju orijentaciju na poslu. Negativna posljedica je da mnogi mladi, unatoč talentu, odustaju od znanstvene karijere zbog straha od neprihvaćanja njihovog seksualnog/rodnog identiteta.

Naglašavanje osobnog identiteta ili interesa može se shvatiti kao nedostatak predanosti

Postoji više razloga za takvo nepovoljno radno okruženje u kojem se nalazi velik broj LGBT znanstvenika. Jedan od njih je sama srž znanosti, u kojoj se zbog njezine stroge objektivnosti i neutralnosti, pitanje različitosti zaposlenika često uopće ne doživljava kao predmet rasprave.

Razgovori među kolegama, za razliku od onih u društvenim znanostima i umjetnosti, najčešće su usmjereni na posao. U karijeri gdje se potpuna posvećenost znanosti smatra idealom, naglašavanje osobnog identiteta ili interesa može se doživjeti kao nedostatak predanosti. Mnogi gejevi i lezbijke skrivaju svoje orijentacije bojeći se negativne reakcije kolega o kojima ovisi napredak i u inače iznimno kompetitivnoj znanstvenoj karijeri.

Mnogi mladi, unatoč talentu, odustaju od znanstvene karijere zbog straha od neprihvaćanja njihovog seksualnog/rodnog identiteta

Prevladavajući don't ask, don't tell stav u znanosti dovodi do osjećaja izolacije i nevidljivosti, što rezultira smanjenom produktivnošću i negativno utječe na psihološko stanje LGBT znanstvenika. Zbog svega navedenog nameće se pitanje kako netko može biti dobar znanstvenik ili znanstvenica ako ne može biti ono što jest?

Prihvaćanjem različitosti u svojim redovima, znanost može biti samo na dobitku

Znanstvenici koji su odlučili prekinuti šutnju i otkriti svoju seksualnost kolegama i studentima, imaju mogućnost stvoriti otvoreniju i sigurniju okolinu u kojoj će znanstvenici prvenstveno biti usredotočeni na istraživanje, a ne na to kako se nositi s diskriminacijom. Uz to, mladi LGBT znanstvenici i znanstvenice imali bi uzore čiji bi im primjer mogao pomoći u prihvaćanju vlastitih identiteta te smanjenju osjećaja izolacije.

LGBT znanstvenici/e manje su zadovoljni svojim poslom u usporedbi s heteroseksualnim kolegama i kolegicama te LGBT osobama u drugim zanimanjima, a njih oko 43% skriva svoju orijentaciju na poslu

Pozitivan utjecaj imaju i organizacije poput LGBT CERN i OUT in STEM koje rade na većoj vidljivosti i povezivanju LGBT znanstvenika. Predsjednik LGBT CERN-a Alex Brown kaže da, premda se stvari u znanosti mijenjaju nabolje, za promjene treba vremena te da stvaranje uključive okoline ovisi i o vidljivoj potpori heteroseksualnih kolega.

Naposljetku, prihvaćanjem različitosti u svojim redovima, znanost može biti samo na dobitku. Znanstveni rad je timski rad koji je uspješan jedino ako pojedinci prihvaćaju i podržavaju jedni druge. Različiti ljudi imat će različite ideje, interese i pristupe problemu, što je preduvjet za svako kvalitetno znanstveno istraživanje

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.