Čitanje u digitalno doba nije popularno; čak i komentari ispod najkraćeg članka svjedoče o tome da rijetki čitatelji tekst i otvore, već ga komentiraju na temelju naslova. Osim u slučaju žutila. Kao, primjerice, bolno dugačkog teksta Jutarnjeg lista gdje se donose svi detalji trudnoće, poroda i genealogije novorođenog sina Janice Kostelić koji se doimaju kao izvod iz dosjea reproduktivne milicije.

Svi su mediji prenijeli radosnu vijest da je najbolja hrvatska skijašica Janica Kostelić rodila sina Oskara te da su i dijete i majka izvrsno. Sve bi bilo u redu da je ostalo na dobronamjernoj čestitki novopečenoj majci, no Jutarnji list odlučio je približiti svojim čitateljima baš svaki detalj od začeća do porođaja.

Doznali smo, tako, kojeg je točno datuma Janica obznanila javnosti da je trudna (23. listopada), kad je otkrila kako će se dijete zvati (24. listopada) i zašto joj je uspjelo do trećeg tromjesečja držati trudnoću u tajnosti. Razlog je tomu što je trudnoću pratio njezin ginekolog prof. dr. Velimir Šimunić, kod kojeg je odlazila zbog operacije štitnjače, zbog čega joj "je bilo potrebno praćenje ginekologa endokrinologa kako bi joj svi hormoni bili u balansu".

Detaljna analiza Janičina "zbunjivanja javnosti"

Nažalost, Jutarnji na ovom mjestu nije uspio priložiti i presliku njezine najnovije krvne slike, no vjerovat ćemo ovako dobrom istraživačkom novinarstvu na riječ da je dr. Šimunić uistinu pravi profesionalac.

Najvažniji je dio teksta, ipak, posvećen spekulacijama o očinstvu. Jutarnji kaže: "Naime, počelo se spekulirati o zaručničkom prstenu na njezinoj ruci, da bi se na kraju zaključilo kako taj prsten nosi već dulje."

Ni ovdje nisu priložene fotografije prstenjaka Janice Kostelić u raznim fazama kako bismo mogli spekulirati o tome je li prsten nosila dugo, pa ga možda samo skinula dok je ribala zahodsku školjku i zaboravila vratiti, ili ga je stavila tek nedavno. Piše se potom: "Dodatno je zbunila i najavom vjenčanja, ali nije rekla kada i za koga će se udati."

U takvoj konstelaciji žena koliko god da uspješna bila, u konačnici je uvijek neispunjena dok ne postane majkom, što je potpuna besmislica kakva odgovara samo (hetero)normativnoj ideologiji Crkve, države i Željke Markić

Kakav bezobrazluk, Janice!!! Ali zato slutimo, mi voajeristička hrvatska javnost, da je taj budući mladoženja Zvonimir Barišić, vozač u Ministarstvu prometa i infrastruktura (u raju je lijepo, ali u voznom parku ministarstava je ekipa), koji je bio uzvanik na vjenčanju Antonije Blaće i Hrvoja Brlečića, kojem je Janica Kostelić bila kuma.

MEĐUTIM, u medijima su se pojavile glasine da je ipak netko drugi otac djeteta, i to šest godina stariji tjelohranitelj iz Petrinje, UZDAH!

Ekskluzivne najave porođaja slavnih

Ipak, da heteronormativno cjepidlačenje ne dođe samo s jedne strane osigurava se citatom iz 2013., kad je Janica izjavila: "Smisao života je imati djecu. Otkako sam prije godinu dana postala teta malog Ivana, koji je moj veliki mezimac, želja za majčinstvom jača je nego ikad prije."

Jutarnji je na to napisao da su: "tri zlata na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju, zlato na Olimpijskim igrama u Torinu, pet zlata na Svjetskim prvenstvima u St. Moritzu i Bormiju, tri Velika kristalna globusa sa Svjetskih kupova, bila samo uvertira njezina najvećeg životnog trofeja – dječaka Oskara".

Uz to, kao i u slučaju LGBT osoba, i za Janičin slučaj trebalo bi primijeniti naslov izvanrednog filma Hane Jušić – Ne gledaj mi u pijat

Čitav članak kulminira popisom poznatih žena koje će roditi u 2019. – odbojkašica Sena Ušić Jogunica, Anita Dujić, Nataša Janjić i Meghan Markle. Šteta što se Jutarnji nije potrudio istražiti kad su im termini, kako bi ih hrvatska javnost mogla manijakalno ucrtavati na kalendar dok si njihovo zbiljsko dijete gura štapni mikser u nos.

Sveukupno, riječ je o strahovito heteronormativnom, voajerističkom i agresivnom prikazu događaja koji je u svojoj biti osobni izbor. Razina hormona u krvi Janice Kostelić trebala bi biti problem njezinih liječnika, upisan u njezin privatni (!) karton, a ne predmet nagađanja javnosti koja ne želi cijepiti vlastitu djecu, a zabrinuta je za rast i razvoj (a pogotovo začeće) tuđe.

Reproduktivni futurizam

Uz to, kao i u slučaju LGBT osoba, i za Janičin slučaj trebalo bi primijeniti naslov izvanrednog filma Hane Jušić – Ne gledaj mi u pijat. "Tko tu koga" i "tko se s kim" pitanje je osoba koje se u odnos upuštaju, a bilo kakva javnost njime se treba baviti tek kad na odnos nije dan pristanak.

Ipak, izjava Janice Kostelić i radosni skok Jutarnjeg na nju odaju koliko su heteronormativnost i ono što je književni teoretičar Lee Edelman nazvao "reproduktivnim futurizmom" premoćni u društvu. Njezina tvrdnja da je smisao života imati djecu bila bi korektna da je popraćena zamjenicom "mojeg" – smisao života koncept je o kojem se tisućljećima spore daleko mudriji ljudi, a u krajnjoj je konsekvenci tek ideološki konstrukt.

Tvrditi da je smisao života reprodukcija znači isključiti sva tijela koja je ne mogu ili ne žele vršiti, nametati heteroseksualni odnos kao vrhovnu vrijednost i stvarati savršenu podlogu za isključenje drugačijih načina života.

Čitav članak kulminira popisom poznatih žena koje će roditi u 2019. Šteta što se Jutarnji nije potrudio istražiti kad su im termini, kako bi ih hrvatska javnost mogla manijakalno ucrtavati na kalendar

U takvoj konstelaciji žena koliko god da uspješna bila, u konačnici je uvijek neispunjena dok ne postane majkom, što je potpuna besmislica kakva odgovara samo (hetero)normativnoj ideologiji Crkve, države i Željke Markić. Takvim akterima prokreacija, demografija i heteroseksualnost osnova su za perpetuiranje vlastite privilegije nauštrb tuđe sreće i slobode izbora.

Jer ako bismo se svi, nezavisno od političkih, vjerskih i drugih opredjeljenja, oko nečeg mogli složiti onda je to da je smisao života sreća. A to što je nečija sreća majčinstvo nipošto ne znači da jest i mora biti i tuđa.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.