Foto: Flickr/Lauren ManningMnogo je onih koji preziru božićne blagdane i sve vezano uz njih, ali je zavidan broj onih koji "božićaju" već u prvim danima prosinca. Izbor glazbe koji donosimo namijenjen je upravo njima jer su pjesme nezaobilazan dio blagdanskog ugođaja.

Ne zna se točno kad je napisana prva božićna pjesma, ali postoje neke naznake da je to bilo između 1350. i 1550. godine. Tijekom 14 stoljeća božićne su pjesme bile veoma popularne, a teme su se uglavnom odnosile na svece, Isusa ili djevicu Mariju.

Početkom 15. stoljeća božićne pjesme počele su se smatrati nekom vrstom umjetnosti i bile su važan dio engleske srednjovjekovne glazbe. Krajem 16. stoljeća, popularnost im opada pa gotovo nestaju, a veliki povratak doživljavaju sredinom 18. stoljeća. Većina božićnih klasika koje i danas poznajemo napisani su u tom razdoblju, primjerice "Silent night", "Joy to the world", "Holy night" i "Jingle bells".

U tom duhu, idemo baciti oko na neke od najboljih božićnih albuma. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, "White Christmas" Binga Crosbyja najprodavanija je pjesma svih vremena – prodala se u oko 50 milijuna primjeraka. A najprodavanija božićna pjesma novijeg doba jest "Fairytale of New York", The Poguesa i Kirsty MacColl.

Postoji neka univerzalnost u božićnim pjesmama, a paleta izvođača više je nego šarolika. Od Boba Dylana do repera, jazzera, od kronera do rockera..., malo tko se nije okušao u tom žanru, više ili manje uspješno. Krenimo redom.

1. "Christmas in the heart" neočekivani je božićni album Boba Dylana iz 2009. Dylanove božićne pjesme ovdje se mogu čuti u nekom drugom ruhu jer, ruku na srce, njegov bariton je sve samo ne božićni. Ali ovaj album ima neki subverzivni šarm, a uz pomoć Davida Hidalga iz Los Lobosa i Phila Upchurcha, Bob pjeva s pravom nostalgijom i pretvara ovaj album u neku svoju priču. Iako, kad je "It must be Santa" izdan kao singl, mnogi su se pitali je li to neka šala.

2. Jedan od mojih favorita kad je riječ o božićnim albumima zasigurno je ona Cee Loa, "Cee Lo's magic moment". Cee Lo nudi donosi kolekciju old fashion soul stilova, od doo wopa preko Motowna pa malo gospela… Gostuje i Christina Aguilera s jazzy izvedbom klasika "Baby it's cold outside", pa Muppetsi u "All I need is love", a Rod Stewart i Cee Lo odlično funkcioniraju zajedno u super smooth "Merry Christmas baby". Njegov solo u obradi hita "River" Joni Mitchell trenutak je u kojem potvrđuje svoj talent i svestranost na božićnom albumu na kojem ima za svakog ponešto.

3. Johnny Cash je tijekom duge karijere snimio više božićnih albuma. Godine 2003. godine, kad je umro, Sony je izdao sjajnu kolekciju pjesama "Christmas with Johnny Cash", snimljenih između 1962. i 1980. godine. Johnny je dao posebnu dubinu i snagu pjesmama kao "O come all ye faithful" i "Hark the Herald Angels Sing". Johnnyjeva posebnost daje nam lekcije iz ljubavi, zajedništva i dobročinstva. Svatko tko ima "gnjavatorske" navike za vrijeme Božića treba pažljivo poslušati "Christmas as we knew it", u kojoj Cash pjeva o svojoj siromašnoj obitelji u ruralnom Arkansasu, koja je uvijek bila zahvalna za ono što su mogli dati, a ne za ono što su mogli dobiti.

4. Godine 1987. izišla je jedna od najuspješnijih božićnih kompilacija, "A very special Christmas", a njezin uspjeh je doveo do toga da je u konačnici izašlo sedam istoimenih nastavaka. Najveće zvijezde, od Eurythmicsa i Stinga do Madonne i Bon Jovija sudjelovali su na ovoj kompilaciji kojom se skupljao novac za Olimpijske igre osoba s posebnim potrebama. Album je poseban i po svom eklektičnom miksu izvođača i stilova. Rijetko ćete na jednoj kompilaciji naći U2 i Pointer sisters. Za ljubitelje božićnih pjesama, ova kompilacija je nezaobilazna. Posebna stvar kompilacije: Whitney Houston i "Do you hear what I hear?".

5. Zarazni duh Božića širi i prva dama jazza, Ella Fitzgerald s "Ella wishes you a swinging Christmas". Snimljen u ljeto 1960. godine uz orkestar, s "Jingle bells", "Let it snow" i "Winter wonderland" Ella dočarava božićni ugođaj i stvara jedan od najvedrijih albuma. Slušajući ga, osjetit ćete koliko je ta diva uživala pjevajući božićne klasike.

6. Prema novijim podacima glazbene industrije, "Elvis' Christmas Album" Elvisa Presleya prodan je u više od 13 milijuna primjeraka od 1957. godine kad je i izdan i to ga čini najprodavanijim božićnim albumom koji je doživio nekoliko reizdanja. Godine 1957. je prodan u otprilike tri milijuna primjeraka, a ostalih nešto više od 10 milijuna do danas.

Elvis je početkom sedamdesetih izdao drugi božićni album. Osam pjesama s albuma bile su božićne klasične pjesme, a četiri gospel. Uz taj album veže se i jedna kontroverza: pomisao da Elvis senzualno kruži bokovima pjevajući "White Christmas" za dobar dio nacije bio je zalogaj koji nisu mogli progutati. Čak je i autor Irvin Berlin od radijskih postaja tražio da ne puštaju tu Elvisovu pjesmu. Većina ga je ignorirala, ali je jedan glazbeni urednik ipak dobio otkaz zbog puštanja pjesme u eter.

Kanadske radijske postaje odbile su puštati album. Sve to je, naravno, bilo potpuno nepotrebno jer je Elvisovo poštovanje prema gospelu i duhovnoj glazbi bila općepoznata stvar, kao i činjenica da je Božić bio njegovo omiljeno doba godine. Kontroverzu na stranu, danas kad slušamo taj album, s pravom se možemo pitati čemu sve to. Elvis je napravio svoje obrade, i to predivne, dviju poznatih božićnih klasika "O little town of Bethlehem" i "Silent night". I naravno, ipak je to Elvis, ima na albumu i njegovog stila u "Santa Claus is back in town" i "Santa bring my baby back to me". Elvisov božićni album podsjetnik je na njega kao zaigrano dijete i gdje god da danas jest, sretan mu Božić.

7. Ovaj popis ne bi bio potpun bez Mariah Carey i njezina "Merry Christmas" iz 1994. Teško ću povjerovati da postoji netko tko nije čuo "All I want for Christmas is you". To je i prva "holiday" pjesma koja se prodala u milijun primjeraka samo preko interneta. A u Americi je ta pjesma bila najprodavaniji "holiday" ringtone. Iako nisam ljubiteljica njezine glazbe, za ovaj album joj se zaista treba skinuti kapa. Ovo je jedan od najveselijih božićnih albuma u čijem je stvaranju sudjelovala i sama kao autorica. Naravno, tu ima i obrada poput "Baby please come home" Darlene Love i klasika poput "Silent night" i "O holy night". "Merry Christmas" je jednostavno "must have" svake božićne fonoteke.

8. James Brown snimio je tri božićna albuma, a ono najbolje s ta tri objedinjeno je u kolekciju "20th Century Masters - The Christmas Collection". Kum funka i soula znao je i od božićnih pjesama napraviti show. I kako veliki James započinje s Božićem? S "Go Power At Christmas Time"! Njegove poznate savršene brass sekcije odmah vas u startu ošamare jer kao i uvijek, Brown urla, viče i diže na noge. Ovaj album je prava duša Božića. James Brown kreće se po tankoj liniji između pjevanja i propovijedanja i to jako godi. Od njega ne biste ni očekivali ništa drugo. Kroz "Let's unite the whole world at Christmas", James Brown mami osmijeh i uvodi nas u "Santa claus goes straight to the ghetto". "Santa Claus Santa claus" jedna je od najtužnijih i istovremeno najmoćnijih božićnih pjesama. Album zatvara s "Hey America", savršenim funkom sedamdesetih. "20th Century Masters - The Christmas Collection" način je na koji nam James Brown poručuje da nas voli. I mi njega.

9. Hibrid Franka Sinatre i Deana Martina, Michael Buble i njegov božićni album jednostavnog naziva, "Christmas", namijenjen je onima koji u božićnim blagdanima nalaze nešto seksi i senzualno. Njegova obrada "All I want for Christmas is you" stvarno je seksi. Original je zarazan, ali za ovu obradu bismo mogli reći da je skoro bolja od originala- Ovaj album kompilacija je standardnih božićnih pjesama u najboljem Bubleovom stilu. Ovo je album uz koji otvarate darove i pečete kolače. "It's beginning to look a lot like Christmas" topla je vruća čokolada, "Santa claus is coming to town" uz big band zvuči epski, "Jingle Bells" koju pjeva s The Puppini sisters ima neki težak bas koji u ovom slučaju nije nimalo naporan, "Silent night" u Bubleovoj je izvedbi bogata i sanjiva te mu daje priliku da svoj glas pusti u beskraj. Sa skoro 20 pjesama na ovom albumu, sve što trebate jest staviti ga u player i početi si točiti piće.

10. Godine 1957., osim Elvisovog, izišao je još jedan božićni album isto tako jedne velike legende. Frank Sinatra snimio je "A jolly Christmas from Frank Sinatra". Njegov album je bio neka vrsta "konzervativnijeg" odgovora Elvisu i zvuči kao da je Sinatra sam sebi napravio tribute. Dobro poznati aranžmani, uvjerljive izvedbe klasika poput "O little town of Bethlehem", "Have yourself a Merry little Christmas" i "I'll be home for Christmas"… Ova potonja idealna je za poljubac ispod imele, pa je nemojte zaboraviti pustiti u pravom trenutku.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.