U sklopu zagrebačkog Tjedna ponosa prikazat će se dokumentarac "Strike a Pose", priča o sedam Madonninih plesača koji su 1990. godine bili dijelom njezine najkontroverznije turneje. Šestorica njih su gejevi, a tad su pokazali pokazali svijetu kako izraziti sebe. U filmu snimljenom 25 godina poslije oni pripovijedaju svoje životne priče nakon turneje – o prevladavanju "sramote" i pronalaženju hrabrosti da budu upravo to što jesu.

Ples vogue (ili voguing) proizašao je iz ballroom scene afroameričke LGBTIQ zajednice u Harlemu, gdje su se prvi balovi počeli održavati 60-ih godina prošlog stoljeća. Veliku pažnju dobio je 1990. godine Madonninom pjesmom i videom, kao i dokumentarnim filmom Paris is Burning, koji je režirala Jenny Livingstone. Ovaj film je kronika kulture vogue balova u drugoj polovici 80-ih godina u New Yorku, prvenstveno u afroameričkoj i latinoameričkoj gej i transrodnoj zajednici koja je tu kulturu razvijala i živjela.

Plesni dvoboji

Vogue se počeo razvijati kopiranjem manekenskih poza (po uzoru na časopis Vogue) sa strogim linijama ruku, nogu i tijela, a razlikuju se tri osnovna stila: old way (nastao prije 1990.), new way (nakon 1990.) te vogue fem (iza 1995.).

Old way je, osim manekenskim, nadahnut i pozama s egipatskih skulptura, vojničkim pozama i borilačkim vještinama, a za njega se koristio i naziv pop, dip and spin, čime se opisuju osnovni elementi koji se tu koriste. U 80-ima su se u njujorškim gej klubovima često spontano odvijala natjecanja u plesanju voguea, odnosno plesni dvoboji.

Stil new way uvodi još pravilnije linije od old waya i traži veću fleksibilnost plesača. Tipični za ovaj stil su tzv. klikovi, tj. poze s uvrtanjem ramena i ruku. Vogue fem je feminiziraniji od ostalih stilova voguea i kod njega se gube ravne linije. Pet glavnih elemenata ovog stila, koji se ocjenjuju na balu su hand performance, catwalk, duckwalk, floor performance i spin&dip, od kojih je posljednji element, spuštanje ili bacanje na pod, publici najatraktivniji.

Vogue balovi su zapravo natjecanja, i to ne samo u navedena tri osnovna stila plesa vogue, već i u raznim drugim kategorijama, kao što su natjecanje u manekenskom hodu (runway), u drag kategorijama, u natjecanju za najljepše lice (face), u imitaciji heteroseksualnih osoba određenog spola, zanimanja i/ili socijalnog statusa (realness) itd.

Vogue i u Hrvatskoj

Zanimljiv koncept u kulturi voguea su tzv. kuće. Sve je počelo kad je Crystal LaBeija, na balu kojeg je 1977. godine organizirala, naglasila da je bal organizirala House of LaBeija. Pojam kuće su prihvatili i drugi i tako su nastali nazivi House of Xtravaganza, House of Ninja, House of Milan, House of Mizrahi i mnogi drugi.

U takvim kućama se LGBTIQ osobe okupljaju oko majke (ponekad transrodne osobe) ili oca kuće. Kuće su bile su potrebne jer su afroamerički gejevi i transrodne osobe nižeg ekonomskog statusa često bili izbacivani iz svojih bioloških obitelji i trebala im je zaštita od macho gangsterskog okruženja na ulicama. Te takozvane kuće pružale su im dom ili mjesto okupljanja, a vogue im je omogućavao svijet u kojem nije bilo rasizma, siromaštva i homo/bi/transfobije, u kojem mogu sami kreirati svoj svijet i donositi na scenu razne osobnosti, karaktere i plesne izričaje.

Madonnin dokumentarac Truth or dare iz 1991. prikazuje sedmoricu plesača, od kojih su šestorica gejevi, tijekom njihovog sudjelovanja na Madonnnoj turneji Blond Ambition. Na audiciji za turneju jedan od uvjeta je bio da znaju plesati vogue. Plesači su u filmu Truth or dare napravili coming out cijelom svijetu u vrijeme kad su se samo rijetki to usuđivali i time osnažili i ohrabrili mnoge LGBTIQ osobe. Film "Strike a Pose" govori o tim plesačima 25 godina poslije..

Vogue i dalje evoluira kao ples, a sve više balova i radionica održava se i u Europi.

Jedna od njih održat će se i u sklopu već spomenutog Tjedna ponosa, 8., 9. i 10. lipnja od 19 do 21 h, u EKS sceni na Pučkom otvorenom učilištu (Vukovarska 68, Zagreb). U tri dana VOGUE radionice u sklopu moći ćete naučiti osnovne elemente voguea te nešto o povijesti i karakteru tog plesa.

Naučene elemente polaznici i poolaznice uklopit će u jednostavnu koreografiju za Povorku ponosa (Zagreb Pride 2016 | JOŠ HRVATSKA NI' PROPALA), koja se ove godine uključivati i neke druge, nešto rasplesanije dijelove. Pojedinosti i informacije o načinu prijave potražite ovdje.

Dokumentarac "Strike a Pose" zagrebačka će publika premijerno moći pogledati 5. lipnja u 21:30, u dvorištu &TD-a (Savska cesta 25).

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.