Izložba naziva "Desire, Love, Identity: Exploring LGBTQ Histories" postavljena u Britanskom muzeju, najposjećenijem muzeju u toj zemlji, objedinila je artefakte koji svjedoče o LGBT povijesti, a najstariji ima čak 11 000 godina.

Izložba okuplja razne predmete – od biste Antinoja, ljubavnika cara Hadrijana koji je umro u nerazjašnjenim okolnostima, do seta šalica koji je pripadao damama iz Llangollena, osamnaestostoljetnom lezbijskom paru poznatijem pod nazivom "dvije najslavnije djevice u Europi".

Ipak, najviše pažnje privlači najstariji poznati prikaz spolnog odnosa jednog para. Riječ je o kamenčiću "Ain Sakhri Lovers" na koji je ugraviran seksualni odnos para neodređenog spola koji se gleda licem u lice. Kamenčić je pronađen u špilji u Judejskoj pustinji u Izraelu i pretpostavlja se da su ga lovci sakupljači Natufijanci koristili u obredima plodnosti.

Drugi su zanimljivi predmeti šalica Warren, srebrna šalica iz prvog stoljeća s prikazom seksa dvojice muškaraca koja je ime dobila po bostonskom kolekcionaru umjetnina Nedu Warrenu koji je živio u 19. stoljeću. Warren je šalicu smatrao svetim gralom LGBT prošlosti koji pokazuje da je davno u prošlosti homoseksualnost bila prihvaćena. Britanski je muzej 1999. kupio šalicu za 2.4 milijuna dolara i tad je bila najskuplji predmet koji je muzej ikad nabavio.

"Desire, Love, Identity: Exploring LGBTQ Histories" koja će od rujna obići razne britanske gradove proširenje je prošlogodišnje izložbe, a iz muzeja poručuju kako se nadaju da će baciti novo svjetlo na LGBT povijest. "Nadamo se da će izložba biti katalizator koji će pokrenuti nova istraživanja zbirki muzeja i potaknuti druge LGBT izložbe i programe", poručio je Stuart Frost, glasnogovornik Britanskog muzeja. Hartwig Fischer, direktor muzeja, dodao je da je izuzetno važno da institucije poput ove na značajan način prikazuju LGBT umjetnost i povijest.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.