Ako niste znali, cijeli svijet je gej! Negdje malo više, negdje malo manje.

Još 2017. godine Kanađanin Lucas LaRochelle, umjetnik i istraživač, došao je na ideju digitalnog arhiviranja iskustava LGBT+ osoba. Pokrenuo je web stranicu "Queering the Map" i tako omogućio članovima LGBT+ zajednice da virtualno podijele svoja iskustva vezana za stvarni fizički prostor, od obične klupe u parku gdje je pao prvi poljubac do slavlja na gej prajdovima s tisućama posjetitelja.

Iako je posljednjih desetljeća vidljiv napredak u ostvarivanju jednakih prava i lakšeg života LGBT+ osoba, i dalje živimo u društvu gdje se istospolni odnosi umanjuju, osporavaju i negiraju. Zato ovaj kartografski projekt ima za cilj očuvanje kvir sjećanja pojedinaca, a tako i povijesti i kulture cijele zajednice. Čim pogledate kartu, vidjet ćete koliko je kvir život prisutan u mjestima diljem svijeta.

Ovdje smo, među vama

Na stranici su već deseci tisuća dokaza da uistinu jesmo zajednica čiji pojedinci suosjećaju jedni s drugima. Mapa je jednostavna za korištenje i zamišljena tako da kliknete bilo gdje na svijetu te ukratko opišete svoje iskustvo koje ste imali na tom mjestu.

To može biti banalna situacija kako ste vidjeli zgodnu osobu na ulici, inspirativna poruka za čitatelja u budućnosti ili trenutak koji vam je kompletno promijenio život, npr. izlazak iz ormara prijateljima ili obitelji.

Tad će moderatori provjeriti vašu priču prije nego li se ona javno prikaže na mapi kako bi se izbjegao govor mržnje, spam i otkrivanje osobnih informacija. Web stranica djeluje na volonterskoj bazi, no moguće je donirati projektu preko službenog Patreona.

Dokumentirala se kvir povijest i na druge načine

"Queering the Map" možda je najmoderniji način dokumentiranja LGBT+ kulture i povijesti, no nikako nije jedini. Tu je i "Lavender Book" koji LGBT+ Afroamerikancima omogućuje pretraživanje sigurnih mjesta na kojima se mogu opustiti i biti ono što jesu. "Everywhere Is Queer" popis je američkih tvrtki kojima su vlasnici kvir, a nude i poslove. "Mapping the Gay Guides" daje uvid u kvir svijet od 1960-ih do danas u SAD-u.

Kao što vidite, Amerika je jedina koja se dosta temeljito bavi očuvanjem povijesti i nudi uvid u sadašnje stanje. Što se tiče Europe, ona više voli izražavati se statističkim prikazima poput Rainbow Europe. Na ostatak svijeta također se gleda statistički, primjerice na Equaldexu.

Stoga, otvorite mapu, klikajte po svijetu i pročitajte osobna iskustva onih iz razvijenijih država te ih usporedite s onima u manje razvijenima, naročito gdje je homoseksualnost ilegalna. Vidjet ćete da, unatoč zabranama, LGBT+ osobe i dalje žive svakodnevnicu isprepletenu seksom, vjerom, politikom i poslom.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.