Kako nazivamo proroka čija su predviđanja neprestano pogrešna? Odgovor na ovo retoričko pitanje komotno bi mogao biti "Q". Od pojave tajanstvenog entiteta, navodno visokog dužnosnika u Ministarstvu energetike koji se sâm prozvao "Q" u objavi na 4chanu u listopadu 2017., pojedinac ili grupa koja stoji iza neprekidno rastuće teorije zavjere u široj javnosti znane kao QAnon promašili su s gotovo svakom objavom.

Budući da je o ovoj temi već dosta napisano, a od domaćih autora posebno preporučam tekst Velibora Mandića na Faktografu, u sljedećim recima ću se više baviti političkim, društvenim i kulturnim posljedicama ovog fenomena negoli pokušajima raskrinkavanja raznih aspekata ove teorije.

To je je ionako uzaludan pokušaj u očima svih onih koji su već uzeli crvenu pilulu i uvjereni u sve apsurdnije tvrdnje ove ekipe. Ovdje vrijedi i napomenuti da ima nešto iznimno ironično u tome da je koncept koji su osmislile dvije transrodne žene postao sinonim za "prosvjetljenje" svih, od aktivista za muška prava do QAnona.

Trump kao spasitelj

Vratimo se temi. Njezini korijeni sežu u razdoblje prije, za vrijeme i poslije američkih predsjedničkih izbora 2016. kad je teorija zavjere nazvana "Pizzagate" iščupana iz iscurjelih mailova Johna Podeste, voditelja kampanje Hillary Clinton, dovela do napada tada dvadesetosmogodišnjeg Edgara Maddisona na vašingtonsku pizzeriju Comet Ping Pong.

Maddison je povjerovao u teoriju da je pizzerija središte lanca trgovine dječjim robljem i u samoproglašenom herojskom pokušaju da spasi zatočenu djecu otvorio vatru na lokal. Srećom, nitko nije ozlijeđen. Čovjek bi pomislio da bi nakon ovog incidenta i brojnih demantija koji su uslijedili cijela stvar bila zaboravljena.

Namjerni širitelji ovakvih ideja upravo to imaju kao glavni cilj svoje operacije, posijati razdor unutar manjih zajednica kako bi takvim međusobno posvađanim pojedincima mogli vladati. Ovo zvuči kao teorija zavjere, zar ne?

Međutim, optužbe za pedofiliju usmjerene prema brojnim utjecajnim demokratima samo su ojačale tijekom kampanje i za vrijeme cijelog Trumpova mandata, da bi poprimile svoju konačnu formu u tvrdnjama da brojni pripadnici američke društvene i političke elite otimaju, zlostavljaju i ubijaju djecu kako bi se domogli "adrenokroma", oksidiranog adrenalina izravno iz njihovih žlijezda.

Glavni oponent im je Donald Trump, čovjek koji će se suprotstaviti "dubokoj državi", pohapsiti svu tu gamad i početi "veliko buđenje". Sve ovo bilo bi vrlo smiješno da nije jako opasno.

Sljedbenici QAnona i povezanih teorija nisu tek neki filmski čudaci

Naime, ovo je samo djelić svega što je rastući kult QAnona upio pa sad uključuje sve – od antivaksera preko antikovid entuzijasta do stručnjaka za izborne prevare. Kako bi rekla ekipa iz Qanon Anonymousa, sjajnog podcasta posvećenom demistificiranju i praćenju ove teorije, u pitanju je "big tent" teorija zavjere, jedna velika krovna teorija koja uključuje desetke manjih.

Sistemsko uništavanje kritički usmjerenog medijskog prostora dovelo je do slobodnog širenja dezinformacija. Nikad ne znate hoće li sutra u išta od toga povjerovati netko od članova vaše obitelji ili prijatelja

Pojavom covida-19, QAnon je je ojačao i u zemljama regije, pa su se u ratu protiv "globalista, Soroša, Gatesa i čipiranja" našli svi pobornici "mišljenja svojom glavom", u rasponu od radikalno desnih aktivista do new age, wellness i detoks zajednica. Za detaljno praćenje tih mudrolija preporučio bih ovu satiričnu Facebook stranicu koja marljivo sakuplja najnovije bisere i spoznaje.

Na njoj se jasno vidi i ono što najviše brine u cijeloj ovoj priči. Sljedbenici QAnona i povezanih teorija nisu tek neki filmski čudaci poput Usamljenih strijelaca iz "Dosjea X", inače serije koju, baš kao i emisiju "Na rubu znanosti" možemo držati odgovornima za ulazak raznih teorija zavjere u naš mainstream.

"Spasitelj" Trump

QAnon teorije poput "adrenokroma" ili najnovije o krađi američkih izbora putem softvera tvrtke Dominion u ovom trenutku promoviraju mlade mame okupljene u raznim društvenomrežnim grupama, vaš susjed koji je još neki dan nosio majicu s likom Che Guevare i slušao KUD Idijote, taksist koji vas vozi na posao i odbija staviti masku, ali je odgledao cijeli "Pad Kabale", strina koja vam prosljeđuje poruke s Vibera i najbolji prijatelj iz djetinjstva kojeg niste vidjeli godinama.

Stavljajući fokus na pedofiliju i još se uvezujući s aktualnom pandemijom, QAnon je uspio doći puno dalje od raznih ufologa iz proteklih desetljeća, pa čak i antivaksera.

Iako pedofilija definitivno jest stvarni problem, kao i trgovina ljudima, pobornici ove teorije kao i njezine "soft" verzije #savethechildren ih namjerno banaliziraju i kooptiraju u očigledne političke svrhe.

Kako se u središtu cijele priče našao Donald Trump – čovjek s preko dvadeset optužbi za seksualno napastovanje (među koje se ubrajaju žene koje su u trenutku zlostavljanja bile maloljetne), koji je javno rekao da bi hodao s vlastitom kćeri da nisu u rodu, koji se isto tako više puta zatekao u avionu i na otoku zloglasnog milijardera i pedofila Jeffreyja Epsteina – kao figura koja će spasiti djecu, pitanje je na koje jednostavno ne postoji razuman odgovor.

Opasnost za demokraciju, ljudska prava i zdrav razum

Religiozna desnica, a nema sumnje da iza QAnona stoje razne kršćanske denominacije, cijelu stvar koristi za gerilsku borbu protiv liberalne demokracije. Svodeći probleme kapitalizma poput neujednačenog odnosa bogatstva i moći, rodnih nejednakosti, ogromnog stupnja korupcije i nepotizma na nekakvu maglovitu teoriju o sotonistima koji pomoću performansa Marine Abramović izvode okultne rituale, oni zapravo umanjuju ozbiljnost situacije.

Sve da je barem i djelić navedenog stvaran koliko je stvarna generalna tendencija produbljivanja jaza između klasnih struktura (što je činjenica koju su i Donald Trump i pobornici QAnona vješto eksploatirali posljednjih nekoliko godina), veći je problem očigledna isprepletenost struktura moći unutar suvremenog kapitalizma, a u nju su itekako upleteni i sâm Trump i brojni republikanci, ako ništa onda kroz očuvanje svojih klasnih i poslovnih interesa.

Prevaga ovakvih teorija teško da će na kraju odvesti u drugu krajnost – globalnu teokraciju. No njihov ulazak u svakodnevni život, kao i službeni politički proces (na američkim izborima za kongres se natjecalo nekoliko kandidata koji djelomično ili potpuno zagovaraju QAnon) nije dobar za stanje demokracije, ljudskih prava, a na koncu ni samog zdravog razuma.

Možda je najbolje ne uzeti ni crvenu ni plavu pilulu

Svodeći probleme liberalnog kapitalizma na priče o crnoj magiji i pokušajima elite da se pomladi u bizarnim ritualima samo podupire i opravdava status quo vidljivo nepravednog sistema.

U cijelom tom procesu najveći su gubitnici obični ljudi s obiju strana jednadžbe. Sistemsko uništavanje kritički usmjerenog medijskog prostora dovelo je do slobodnog širenja dezinformacija. Nikad ne znate hoće li sutra u išta od toga povjerovati netko od članova vaše obitelji ili prijatelja.

Namjerni širitelji ovakvih ideja upravo to imaju kao glavni cilj svoje operacije, posijati razdor unutar manjih zajednica kako bi takvim međusobno posvađanim pojedincima mogli vladati. Ovo zvuči kao teorija zavjere, zar ne?

Religiozna desnica, a nema sumnje da iza QAnona stoje razne kršćanske denominacije, cijelu stvar koristi za gerilsku borbu protiv liberalne demokracije

To je zato što je život u bilo kakvom uređenom društvu oduvijek bio predmet propitivanja i izazova stvarnosti, a na pojedincima je da procjene je li prvo instantno rješenje za sve probleme ujedno i apsolutna istina.

Da se poslužim omiljenom analogijom iz SF klasika "The Matrix", možda je najbolje ne uzeti ni crvenu ni plavu pilulu, nego ostati dosljedno skeptičan i oprezan u moru (dez)informacija.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.