S punim pravom možemo reći da su nogometni teren i tribine mjesta na kojima se može pronaći najviše homofobije, stoga ovakav potez upravo u Mjesecu ponosa pokazuje otpor prema desnici koja uporno pokušava uskratiti prava LGBT+ osobama.

Mađarski parlament prošlog je tjedna izglasao zakon o zabrani iskazivanja i promoviranja homoseksualnosti u obrazovnim materijalima, u vrijeme udarnog televizijskog termina, serijama i filmovima namijenjenima djeci. Zakon također zabranjuje promjenu spola osobama mlađima od 18 godina, a sve to u svrhu "zaštite djece" čime se efektivno briše bilo kakav spomen problematike LGBT+ zajednice u školskom kurikulumu.

Ovdje valja podsjetiti i da među trinaest država-članica EU koje su potpisale pismo osude tog sramotnog zakona Hrvatske – nema.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zakon je nazvala sramotnim jer "očigledno diskriminira osobe na temelju seksualne orijentacije što je suprotno od temeljnih načela Europske unije: ljudsko dostojanstvo, jednakost i poštivanje ljudskih prava".

Oglasila se i njemačka kancelarka Angela Merkel koja smatra da je zakon pogrešan i nespojiv s njezinom idejom politike. "Ako dopuštate istospolna partnerstva [ozakonjena 2009. godine], ali ograničavate informacije o njima, onda to ima utjecaj na slobodu obrazovanja i to je nešto čemu se politički protivim".

Orban otkazao dolazak na utakmicu

Upravo je Njemačka odlučila reagirati na homofobne zakone koji se pokušavaju progurati u nekim državama, primjerice Mađarskoj. Kako se ovih dana u medijima počelo pričati o nogometnoj utakmici između Njemačke i Mađarske u Münchenu, najavljeno je kako će minhenska Arena Allianz u kojoj se utakmica održava biti osvijetljena duginim bojama.

Mađarski homofobni premijer Viktor Orbán trebao je doći podržati reprezentaciju svoje zemlje, ali je uslijed saznanja o dugi i kritika na zakon koji tek treba odobriti svojim potpisom – otkazao dolazak.

Europski nogometni savez (UEFA) zbog političke neutralnosti odbio je (politički) zahtjev minhenskoga gradskog vijeća da se arena osvijetli na taj način i pokaže solidarnost mađarskoj LGBT+ zajednici. Zastupnici Europskog parlamenta osudili su UEFA-inu odluku na što je UEFA reagirala tvitom kojim raščlanjuje da iako duga nije politički simbol, zahtjev za osvjetljavanjem arene jest. Također javno daje podršku ravnopravnom, uključivom društvu.

Neobično je što UEFA zabranjuje dugu na areni, ali dopušta njemačkome nogometašu Manuelu Neueru nošenje trake za ruku u duginim bojama za vrijeme Europskog prvenstva 2020. – i to nakon što se odvila istraga koja je završila zaključkom kako se Neuera neće kazniti zbog trake.

Duga na terenu

Minhenska je arena možda ostala bez duge, ali nije dugo trebalo da se u Münchenu podigne zastava duginih boja ispred gradske vijećnice te u istom tonu osvijetle Olimpijski toranj (Olympiaturm) i vjetrenjača preko puta arene. Također, neki njemački gradovi poput Berlina, Kölna, Frankfurta i Düsseldorfa uključili su se u ovu društvenu kampanju tolerancije i osvijetlili svoje arene u dugine boje.

Sve to dovelo je do trenutka kad jedan od gledatelja u njemačkome dresu utrčava na teren sa zastavom duginih boja za vrijeme izvođenja mađarske himne. Gledatelja su redari ubrzo srušili na tlo nakon čega su ga ispratili s terena uz ovacije s tribina na kojima se moglo vidjeti još nekoliko zastava u znak podrške LGBT+ osobama u Mađarskoj, ali i u svijetu.

Jedan od njemačkih igrača, Leon Goretzka, nedavno je dao podršku LGBT+ zajednici tako što je rekao da se nada kako će jednog dana neki nogometaš izaći iz ormara dok je još aktivan. Tijekom utakmice zabio je izjednačavajući gol koji je proslavio tako što je rukama oblikovao simbol srca.

Utakmica je možda završila neriješeno, ali je zbog nedovoljno bodova Mađarska vrlo rano poslana doma s prvenstva. Pobjeda zapravo leži u stvaranju ravnopravnog društva izvan prostorija političkih institucija. Čini se da je na red došao nogometni teren.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.