"Mi smo volonteri te bivši, sadašnji i budući zaposlenici Rimokatoličke Crkve. Identificiramo se kao lezbijke, gejevi, bi, trans, inter, queer i nebinarne osobe." Tim riječima započinje peticija Inicijative #OutInChurch ("aut u Crkvi") koja okuplja LGBTIQ+ osobe u službi Crkve u Njemačkoj.

Inicijativa je službeno pokrenuta 23. siječnja te je prvotno u nju bilo uključeno oko 120 crkvenjaka koji su odlučili javno progovoriti o svojim seksualnim i rodnim identitetima. Izlaskom iz ormara žele potaknuti pozitivne promjene unutar Crkve.

Neki od njih već dulje vrijeme žive svoje šarene živote, neki su se na taj korak odlučili pridruživši se ovoj inicijativi, dok su poneki tek na pola puta pa za javnost progovaraju zamućenih lica. Svima je zajedničko da više ne žele šutjeti te zahtijevaju promjene u crkvenom svjetonazoru prema LGBTIQ+ osobama.

"Za crkvu bez straha"

Tako svećenik Frank Kribber kaže: "Htio bih da se unutar Crkve nešto promijeni po tom pitanju, ali neće ako nitko ne istupi javno. Toliko nas je puno, ali Crkva ne želi da se to vidi."

Jedan od temeljnih zahtjeva promjena je diskriminirajućeg i isključujućeg crkvenog zakona o radu kojim se de facto daje otkaz svakoj neheteroseksualnoj osobi koja obavlja bilo kakav crkveni posao. Crkva trenutačno kao razlog za takav otkaz navodi "povredu obveze odanosti", što god to značilo.

Kako bi sve LGBTIQ+ osobe, unutar i izvan djelovanja Crkve, mogle živjeti i raditi bez straha, traže i reviziju zastarjelih crkvenih doktrina o seksualnosti i rodu na temelju novih teoloških i znanstvenih (!) spoznaja. Vjeruju kako bi se ovim potezom doprinijelo širenju ljudskih prava diljem svijeta.

Hrabri crkvenjaci duginih boja ukazuju i na to kako je Crkva kroz povijest prouzročila brojne patnje kroz koje su prolazile i kroz koje još uvijek prolaze LGBTIQ+ osobe. Stoga očekuju da vladajući preuzmu odgovornost za sve godine, desetljeća i stoljeća institucionaliziranog izoliranja, nijekanja i diskriminiranja LGBTIQ+ osoba, a zatim počnu promicati različitost.

Udvostručili broj u samo tjedan dana

Inicijativa #OutInChurch podsjeća na prošlogodišnje masovno autanje 185 njemačkih glumaca i glumica kojima se oduvijek sugeriralo da se javno ne izjašnjavaju o svojoj seksualnosti zbog potencijalnog gubitka budućih uloga.

Kako jednako mišljenje vrijedi i unutar Crkve, bilo je za očekivati da će i ovo autanje ubrzo postati vruća tema, a popularno je i na društvenim mrežama na kojima svakodnevno pristižu poruke podrške ponosnim i neustrašivim LGBTIQ+ crkvenjacima.

Kako su iz Inicijative poslali javni apel svim LGBTIQ+ osobama zaposlenima u Crkvi da im se pridruže, tako se u međuvremenu njihov broj udvostručio te ih je sada, kako kažu, više od 250. Pokrenuli su i peticiju koju je do trenutka objave ovog članka potpisalo više od 85 tisuća ljudi.

Kampanju su započeli tako što su svoj manifest poslali biskupima diljem zemlje, ali su do danas dobili odgovore od samo njih dvojice. Što se tiče službenog odgovora Crkve, odnosno "onih na vrhu", tvrde da su dobili nejasne i neodređene reakcije na svoje zahtjeve.

Ono što znamo jest prošlogodišnje stajalište Vatikana da "istospolna partnerstva ne odgovaraju Božjem modelu" odnosno sakramentu vjenčanja te da ih papa ne može blagosloviti. Ipak, ovdje se ne radi samo o uparivanju, već o djelovanju LGBTIQ+ osoba unutar Crkve i senzibilitetu o ljudskim pravima izvan nje.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.