Bez obzira na kapitalistički element koji se pripisuje medijima i tvrtkama tijekom Mjeseca ponosa, otprije nekoliko godina sve ga više njih obilježava dajući javnu podršku LGBT+ osobama kroz marketinške kampanje, proizvode i slično.

Pravoj se strani povijesti tako ovih dana pridružio i časopis Elle Srbija objavivši na društvenim mrežama naslovnicu srpanjskog izdanja koja prikazuje dvije žene u zagrljaju. Time je srpska inačica tog popularnog svjetskog časopisa postala prvi mainstream časopis u Srbiji koji je na naslovnici ugostio istospolni par.

Medijski prikaz LGBT+ osoba sve je češći

Crno-bijelu estetiku emotivnog ogoljenja modela Snežane Gašić i Sandre Gagić koje je snimio hrvatski fotograf Filip Koludrović prati slogan "za sebe, za drugog, za jednakost" u duginim bojama.

Elle uz fotografiju dodaje kako trebamo živjeti po vlastitim pravilima: "Naše srpanjsko izdanje nije posvećeno onima čija pravila i primjer vi, naši čitatelji, trebate pratiti. Umjesto toga opredijelili smo se za one ljude koji nas inspiriraju da ne zaziremo od nepoznatog… Kad su ljubav i jednakost u pitanju, nema izuzetaka."

ellesrbija02

LGBT+ zajednica u Srbiji rijetko dobiva prostor u komercijalnim medijima, a kad i dobije, često su to politizirane vijesti, govor mržnje i nasilja te mišljenja heteroseksualnih ljudi o njoj. Ipak, sve je više sadržaja posvećenog seksualnim identitetima pa je danas lakše i sigurnije pronaći sebi slične.

Najprodavaniji srpski modni časopis, Elle, svoju platformu održava svježom, pozitivnom i progresivnom upravo kreativnim, hrabrim i dobrim ljudima koji se bore za slobodu i širinu života po svojoj mjeri, stoga su sad odlučili prikazati lezbijski par.

Vidljiv pomak

Pomak je u posljednjih dvadeset godina vidljiv kroz društvene svjetonazore, javne osobe koje ne skrivaju svoju seksualnost i pravne regulative.

Od dekriminaliziranja istospolnih odnosa 1994. te mržnjom i nasiljem popraćenog beogradskog Prajda 2001. godine, Srbija je napokon došla do vremena u kojemu se održavaju mirni Prajdovi, ali se i svim silama pokušava implementirati Zakon o istospolnim zajednicama koji bi istospolnim parovima između ostalog, omogućio zajedničko podizanje kredita, posjećivanje partnera u bolnici i nasljeđivanje mirovine, ali ne i posvajanje djece.

Podrška dolazi i iz akademsko-znanstvenih, novinarskih i umjetničkih krugova. Tako je u ožujku više od 500 javnih osoba potpisalo peticiju za usvajanje spomenutog zakona.

Bitno je i napomenuti kako se, prema podacima udruge Da se zna!, od 2017. do 2020. godine, incidenti motivirani mržnjom prema LGBT+ osobama najviše bilježe u Beogradu i to na otvorenim površinama poput parkova i ulica. To je u direktnoj korelaciji s dominantnom homofobnom izjavom o "četiri zida" kojom se želi reći da LGBT+ osobama nije mjesto u heteronormativnoj javnosti.

Časopis Elle Srbija svojom naslovnicom u svakom slučaju pomiče granice i bez prezanja postavlja lezbijski par na štandove srpskih ulica od 22. lipnja.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.