Vijest o trudnoći Milice Đurđić, partnerice srpske premijerke Ane Brnabić, objavili su gotovo svi mediji u regiji, a porođaj njihova sina Igora u srijedu našao se i na naslovnicama svjetskih medija. Iako su sretnom paru čestitali na prinovi, tamošnji LGBT aktivisti nisu posve zadovoljni.

Kako piše Balkan Insight, smatraju da je Brnabić privilegirana te da je njezina pozicija moći štiti od maltretiranja i nasilja kakvom su izloženi ostali, "obični" pripadnici LGBT zajednice u Srbiji.

"Vijest da je Brnabić postala roditeljica generalno je dobra, ali pokazuje i koliko je ona privilegirana", rekao je Aleksandar Savić iz beogradskog Pride Info Centra. Dodaje kako si je premijerka bez problema mogla priuštiti roditeljstvo jer je moćna i kao takva ne poznaje probleme koji muče ostale. "Homofobija u Srbiji nešto je što nju ne dotiče", dodao je.

Osim Savića, na društvenim mrežama reagirali su i brojne LGBT osobe koje žive u Srbiji. Iako im je s jedne strane drago da Brnabić svojim primjerom mijenja svijest javnosti o LGBT roditeljstvu, s druge strane se osjećaju izdanima jer premijerka dosad nije napravila mnogo na unapređenju njihovih prava.

Buran odnos srpske LGBT zajednice i premijerke

Primjerice, beogradski ured Pride Info Centra triput je napadnut od prosinca prošle godine, no Brnabić to nijednom nije javno osudila. Podsjetimo, uoči prošlogodišnje Povorke ponosa u Beogradu bila je pokrenuta i kampanja "Reci ne političarima i diplomatima na Povorci ponosa", a povod je bio intervju Ane Brnabić za magazin Prajd u kojem je rekla da joj je "nerazumljivo to što istospolni partneri u Srbiji ne mogu ostvariti nasljedna prava, jer ne mogu ozakoniti svoj brak i dodala kako duboko vjeruje da svi ljudi moraju imati ista prava".

No, rekla je i kako "može razumjeti da društvo nije spremno otvarati i ovo pitanje u trenutku kad su pred njima značajna pitanja koja moraju riješiti zbog njihove budućnosti". Još je naglasila da u ovom trenutku Srbija ima drugih, jako važnih otvorenih pitanja koja se moraju riješiti u bliskoj budućnosti u korist svih građanki i građana: "Sigurna sam da će u jednom trenutku i ova tema doći na dnevni red, ali sad je trenutak da se fokusiramo na pitanja od, prije svega, nacionalnog značaja."

Hoće li Brnabić svojim primjerom potaknuti pozitivne promjene?

Zanimljivo je da je takve izjave davala znajući da čeka dijete s partnericom, kao i da ona tom djetetu neće biti ništa jer Srbija nema zakonski regulirana istospolna partnerstva, pa time niti roditeljstvo, čime je de facto "u istom košu" s ostalim LGBT parovima i pojedincima u Srbiji.

Što se tiče roditeljstva, LGBT parovi, kao i u Hrvatskoj, mogu posegnuti dublje u džep i otići na potpomognutu oplodnju u neku od inozemnih klinika, a upravo je to napravila i Milica Đurđić, inače zaposlena u Kliničkom centru Srbije, u Centru za radiologiju i magnetnu rezonancu.

To je još jedan od razloga nezadovoljstva srpske LGBT zajednice u kojoj si većina takvo što ne može priuštiti.

Hoće li Ana Brnabić i Milica Đurđić svojim primjerom utjecati na promjenu zakona i svijesti u Srbiji, tek će se vidjeti. Crol.hr je srpskoj premijerki poslao molbu za kraćim razgovorom, a odgovore ćemo objaviti kad ih dobijemo.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.