Unatoč dugotrajnoj, često ponižavajućoj, pravnoj bitci životnih partnera Mladena Kožića i Ive Šegote kojom su željeli ukazati na nepravdu u sustavu udomiteljstva i u kojoj su na koncu pobijedili, resorno ministarstvo još je jednom odlučilo praviti se da se to nije dogodilo.

Podsjetimo, Kožić i Šegota tri su se godine hrvali sa sustavom, a na kraju priče njihove su napore potvrdili i Ustavni i Upravni sud, i to presudom koja eksplicitno navodi kako građani RH ne smiju biti diskriminirani zbog toga što su u životnom partnerstvu.

No, odlukom Upravnog suda nije bio zadovoljan ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović koji se na nju žalio, i to – kakve li slučajnosti – baš u završnici kampanje za lokalne izbore. Osim toga, njegovo je ministarstvo na dio spomenute presude ustvrdilo kako bi "javnost, odnosno mediji, to interpretirali na način da bi se svima odobrilo posvajanje".

Nije šala.

Poruka je jasna: LGBTIQ osobe u Hrvatskoj opet će se morati (iz)boriti same

Stoga ni najmanje ne čudi što je isti taj mladi i perspektivni HDZ-ovac Aladrović, iz prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu, koji je trenutačno predmet javne rasprave, odlučio izostaviti životne partnere. Izmjene Zakona obećao je proljetos, nakon jezivih okolnosti u kojima je umrla djevojčica Nikoll Dedić. Točnije, riječ je o sedam zakona i tri nacionalna plana.

O svemu smo pitali koordinatora udruge Dugine obitelji, Daniela Martinovića, koji je odmah na početku rekao kako smatraju da je izrazito žalosno što se mora dogoditi smrtni slučaj kako bi ministarstvo krenulo u dorade i promjene Zakona.

Neshvatljivo je da u zakonu eksplicitno neće biti navedeni postojeći životni partneri koji su udomitelji, kao i oni koji su trenutačno u procesu evaluacije da postanu udomitelji

"Ustavni sud je početkom 2020. godine donio odluku kojom nije htio suspendirati novi Zakon i ukinuti njegove dobre učinke, ali je napomenuo kako životni partneri ne smiju biti diskriminirani ukoliko odluče postati udomitelji. Taj dio zakona se vrlo lako mogao promijeniti i mislili smo da su ove izmjene jako dobra prilika da se zakon popravi i uskladi s odlukama Ustavnog suda, što se nije dogodilo. Ovako je jako tužno što se morao dogoditi smrtni slučaj djevojčice Nikoll da bi ministarstvo krenulo u dorade i promjene, i cijela priča izgleda samo kao PR nakon tog tragičnog događaja", kazao nam je Martinović, a njegova je procjena vrlo vjerojatno točna jer Vlada Andreja Plenkovića najviše se PR-om i bavi, uvjeravajući nas da živimo u uređenoj zemlji prepunoj mogućnosti i da nam svakim satom postaje sve bolje, samo mi toga nismo svjesni.

Martinović dodaje kako su trenutačno na e-savjetovanju i razni drugi zakoni u kojima životni partneri nisu spomenuti: "Prilično je jasna poruka koja se time šalje, i opet ćemo se mi, LGBTIQ osobe u Hrvatskoj, morati same izboriti za naša prava i vidljivost."

Što vi možete učiniti?

Potpuno opravdano ističe kako je neshvatljivo da u zakonu eksplicitno neće biti navedeni postojeći životni partneri koji su udomitelji, kao i oni koji su trenutačno u procesu evaluacije da postanu udomitelji.

"Svaka takva situacija otvara prostor za pravnu nesigurnost i moguću diskriminaciju, što od odgovornih političara očekujemo da sprečavaju, a ne omogućuju", poručuje.

"Najtužnije je kad političari krenu pričati kako im je na umu dobrobit djece, a time govore kako smatraju da je djetetu bolje biti u domu nego da ga udomi ili posvoji gej ili lezbijski par. Ono što nas zanima, sad kad i službeno imamo životne partnere koji su postali udomitelji, što ti isti političari misle, kako će se njihova udomljena djeca osjećati kad pročitaju ili čuju da njihovi udomitelji nisu i dalje eksplicitno zakonski prepoznati?", pita se Daniel Martinović.

Ustavni sud je početkom 2020. godine donio odluku kojom nije htio suspendirati novi Zakon i ukinuti njegove dobre učinke, ali je napomenuo kako životni partneri ne smiju biti diskriminirani ukoliko odluče postati udomitelji. Taj dio zakona se vrlo lako mogao promijeniti

Ono što vi možete učiniti jest uključiti se u javnu raspravu (OVDJE).

Mislite li da vas se ta tema ne tiče jer sami ne razmišljate o udomiteljstvu, mogli biste se neugodno iznenaditi kad u nekim budućim prijedlozima, izmjenama postojećih ili donošenjima novih zakona i sami postanete nevidljivi u Hrvatskoj po mjeri HDZ-a.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.