Unatoč odlukama Upravnog i Ustavnog suda i činjenici da su prošle godine još dva istospolna para dobila dozvolu za udomljavanje djece, u Saboru su u petak rekli odlučno "ne" uvrštavanju formalnih i neformalnih životnih partnera u Zakon o udomiteljstvu.

Zakon je donesen sa 76 glasova "za" i 35 "protiv", uz odbijanje niza primjedbi pojedinih saborskih zastupnica i saborskih klubova.

Točnije, nisu prihvaćene primjedbe Anke Mrak-Taritaš, Urše Raukar-Gamulin, Irene Šimunić, Marijane Puljak, Sabine Glasovac, Ivane Posavec Krivec i Sandre Benčić te Kluba zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza, Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka i Kluba zastupnika Socijaldemokrata, a vezano za uključivanje životnih partnera u definiciju udomiteljske obitelji, odnosno, da im se omogući obavljanje udomiteljstva, a vezano za odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske.

"Ustavni sud nije naložio, već utvrdio... ", bla bla... bla...

Obrazloženje tog neprihvaćanja je u najmanju ruku smiješno: navedene primjedbe nisu prihvaćene zato što Ustavni sud Republike Hrvatske nije naložio izmjene Zakona o udomiteljstvu, već je utvrdio da su nadležna tijela dužna tumačiti i primjenjivati odredbe Zakona o udomiteljstvu, na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, dakle, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu.

Sukladno Odluci i Rješenju Ustavnog suda Republike Hrvatske, ali i trenutnim postupanjima centara za socijalnu skrb o zahtjevima za obavljanje udomiteljstva, životni partneri imaju mogućnost baviti se udomiteljstvom, stoji u obrazloženju.

Ovo vrijeđanje zdravog razuma na Twitteru je komentirao i zastupnik Domagoj Hajduković, ocijenivši ga sramotnim.

Martinović: LGBTIQ osobe u Hrvatskoj su građani drugog reda

A evo što o dvostrukim mjerilima i izmotavanju saborske većine misli koordinator udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović:

"Najbolji način da budemo sigurni kako će nadležna tijela tumačiti i primjenjivati odredbe Zakona o udomiteljstvu na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja jest taj da se u Zakonu o udomiteljstvu eksplicitno navedu životni partneri.

Sve ostalo je izmotavanje i povlađivanje ekstremnoj desnici i klerikalno-konzervativnim strujama, čime se šalje jasna poruka svim LGBTIQ osobama u Republici Hrvatskoj, a to je da su oni građanke i građani drugog reda", rekao je za Crol.hr.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.