U četvrtak je ispred OKC Palach u Rijeci otvorena šesta Smoqua, međunarodni festival queer i  feminističke kulture, koji organizira Lezbijska organizacija Rijeka LORI uz udrugu PaRiter. Festival se  održava na nekoliko lokacija u gradu od četvrtka, 13. do subote 15. listopada ove godine.

Uz zastave duginih boja na Gradskoj vijećnici i duž Korza, performans i bubnjeve, festival su otvorile organizatorice iz udruga LORI i PaRiter. 

"Tema Smoque je Pravednost, sestrinstvo i solidarnost. Nema sestrinstva bez solidarnosti, a pravednost je u  korijenima sestrinstva. Društvo u kojem živimo je puno nepravednosti, sestrinstvo često zvuči kao utopija, a  solidarnost je sve više izlizana fraza. Koliko je stvarno naše sestrinstvo, kako ga živimo? Naša je želja da ova  3 dana zajedničkog učenja, razmjene i druženja budu prilika da njegujemo sestrinstvo, da oživimo solidarnost i doprinesemo pravednosti. Gledajmo i slušajmo druge, neka suosjećajnost zamijeni  prosuđivanje", rekla je voditeljica festivala, Antonija Stojanović iz udruge LORI. 

smoqua22

U tri dana kroz 18 događaja na hrvatskom i engleskom jeziku, publika će iskusiti i promišljati queer i  feminističku kulturu u sigurnom prostoru i podržavajućem društvu. Više od 30 aktivista i aktivistkinja,  umjetnica i umjetnika iz Europe i SAD-a sudjelovat će u programu projekcije filmova, razgovora, igre, živu  knjižnicu, radionice, performanse i još mnogo toga.

"Program je raznolik i zbog velikog velikog doprinosa grupe mladih LORI i 26 volontera i volonterki, bez kojih program ne bi mogao biti ovako drukčiji i queer. Upravo smo imale jednu od aktivnosti grupe mladih LORI,  kojom je obilježena Europska godina mladih i Dani Erasmusa. Na ovaj način mladi su kreatori i kreatorice  sadržaja što je pokazatelj da su ove teme mladima važne i da žele biti dio pozitivnih društvenih promjena", dodala je Ana Ajduković iz LORI.

Na kraju je održan i posebni hommage za Nikolinu Ninu Deranju, poznatu riječku novinarku, dobitnicu  nagrade Strašna žena na Smoqui 2018., koja je nedavno preminula. O njoj kao kolegici i suborkinji govorila je  koordinatorica LORI, Danijela Almesberger i Ninin dugogodišnji prijatelj, Saša Vuksan s Radio Rijeke. 

Iz programa izdvajamo besplatne projekcije umjetničko-dokumentarnih filmova u Art-kinu u petak, 14.  listopada od 20:00 te otvorenje rada austrijske street art umjetnice Chinagirl u subotu, 15.10. ispred zgrade  IVEX (Delta 5). Festivalsko grand finale, Queer-UP! Party u subotu predstavit će drag show Karmen Daš iz Maribora i DJicu Časna sestra iz Beograda

Cijeli program festivala pogledajte ovdje

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.