Igračice Seattle Reigna prvi su ženski profesionalni sportski tim koji se pridružio projektu "You Can Play", čiji je cilj iskorijeniti homofobiju iz sporta.

Ovog su tjedna objavile video u kojem apeliraju na stvaranje tolerantnijeg okruženja u svlačionicama, na terenu i tribinama. Akciji se, naravno, pridružila i nogometna zvijezda Megan Rapinoe, koja se autala prije Olimpijade u Londonu 2012. godine, kad je igrala za američku reprezentaciju.

"Ponižavajućem i homofobnom govoru nije mjesto na terenu, u svlačionicama ili u našim zajednicama. Zalažemo se da svlačionice budu otvorene za sve. Zalažemo se za stvaranje sigurnog i ugodnog okruženja na svim našim utakmicama. Vjerujemo da sportaše valja vrednovati prema njihovu karakteru, talentu i radnoj etici, a ne prema seksualnoj orijentaciji", poručuju nogometašice u videu, a za tu prigodu napravljen je i grb kluba u duginim bojama.

Važno je da se u borbu protiv homofobije u sportu uključila i ženska ekipa jer većina smatra da su žrtve homofobije uglavnom muškarci, piše portal Thinkprogress. No žene se u jednakoj mjeri suočavaju s homofobijom, jer još uvijek vlada mišljenje da su sportašice "muškobanjaste" i vjerojatnije lezbijke.

Homofobija je pridonijela i smanjenju broja trenerica koje su lezbijke, dok su sportašice poput košarkašice Brittney Griner, koja se autala neposredno prije izbora WNBA drafta 2013., često prisiljene ostati u ormaru ili šutjeti. "Budite heteroseksualni ili se barem tako ponašajte", napisali su Luke Cyphers i Kate Fagan sa sportskog kanala ESPN o stavu koji prevladava u ženskom sportu.

I Griner i Rapinoe uvelike su pomogle rušenju predrasuda, a njihovi su glasovi važni kako bi javnost shvatila da se lezbijke u sportu suočavaju s homofobijom jednako kao i njihovi muški kolege. Podsjetimo, Rapinoe se još prošle godine samoinicijativno uključila u borbu protiv homofobije, kad je u jednom od intervjua ustvrdila kako je sport "očito posljednja institucija voljna boriti se protiv tog problema". 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.