Francusko-alžirski imam Ludovic-Mohamed Zahed nedavno je došao u fokus međunarodne javnosti kada je u Švedskoj vjenčao dvije Iranke.

O vjerskom vjenčanju dviju muslimanki iz Irana prvo je izvijestila švedska televizija, a novost su potom preuzeli međunarodni mediji. No takva pozornost nije bez posljedica. Naime, kako izvještava Paris Match (nota bene, mainstream medij teško spojiv s kakvim društvenim aktivizmom), Zahed je primio prijetnje od alžirskih salafista koji traže da mu se ukine alžirsko državljanstvo i nazivaju ga "homoseksualnim apostatom“.

No Zahed se ne obazire previše na kritike iz rodnog Alžira. Sam sebe opisuje kao "imama bez granica“, a o ceremoniji tvrdio da se nije mogao pronaći bolji par. "U Alžiru, bilo koji građanin koji traži svoja prava naići će na probleme“.

Ludovic-Mohamed Zahed (37) rođen je u Alžiru gdje je proveo djetinjstvo, a poslije se preselio u Francusku. Tvrdi da je vlastitu homoseksualnost otkrio s 17 godina i da mu je bilo jako teško spojiti svoju spolnu orijentaciju s naklonošću prema vjeri.  "Tada mi je bilo nemoguće zamisliti gej imama. Trebalo mi je skoro deset godina da se vratim duhovnosti i islamu, i to preko budizma“, stoji u intervjuu za Paris Match.

Žalim što je homoseksualnost postala tabu u zemljama Magreba i mislim da je Kuran ne zabranjuje

Gej, seropozitivan, musliman

Zarazio se virusom HIV-a s 19 godina i tada je počeo djelovati u civilnom sektoru. "Svoje sam iskustvo iz nevladinog sektora iskoristio kada sam 2010. osnovao udrugu 'Muslimani homoseksualci u Francuskoj“. Već dvije godine nakon toga, osnovao je u Parizu tzv. "inkluzivnu džamiju“ otvorenu svim rasama, spolovima i orijentacijama. Upravo je od ljudi koji su dolazili u džamiju čuo zahtjeve da postane imam, da vodi bračne ceremonije, molitve za mrtve, daje fetve. Iako su već tada javile prve prijetnje i uvrede, tvrdi da je bilo mnogo više poruka ohrabrenja i zahvala. U međuvremenu je stekao i doktorat iz antropologije.

Žali što je homoseksualnost postala tabu u zemljama Magreba i mišljenja je da je Kuran ne zabranjuje. "Otkrio sam da sam gej iako nisam točno znao o čemu se radi. O tome se nije govorilo, uopće se nije govorilo o spolnosti. Homoseksualnost je tabu, no to znači da ne postoji. Samo je se u javnoj sferi ne tolerira“, izjavio je o rodnom Alžiru.

Zahed je danas u braku s muškarcem te živi u Južnoafričkoj Republici. U međuvremenu su i roditelji prihvatili njegovu orijentaciju: „Razumjeli su da to nije bolest i da se neću promijeniti“. No iako više ne živi u Francuskoj, snažno se angažirao tijekom prošlogodišnjih prosvjeda u Francuskoj oko bračne jednakosti. "Bila je to povijesna prilika da se riješimo diskriminacije“.

Trebalo mi je skoro deset godina da se vratim duhovnosti i islamu, i to preko budizma

Najavljuje da će u Južnoafričkoj Republici uskoro primiti druge imame koji su, poput njega, obznanili svoju homoseksualnost. Iako ne dolaze iz istih zemalja, primjećuje da se susreću s istim problemima. "Manji dio muslimanskih zajednica i dalje se pokazuje nepopustljivim; te se zajednice sve više zatvaraju u sebe jer se njihovi članovi, opravdano, osjećaju kao žrtve rasizma i islamofobije“.

No napominje da je problem islama u Južnoafričkoj Republici manje izražen te da nije imao problema s uklapanjem u društvo. Nitko se ne osjeća ugroženim od strane islama koji iako je u zemlju prisutan preko 300 godina, zaključuje u intervjuu.

* Ovaj tekst dio je projekta "Suvremeni gej identiteti - kultura i društvo", a sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.