Prvog srpnja predsjedanje Vijećem Europske unije preuzeo je Luksemburg i njihov relativno novi premijer, socijaldemokrat Xavier Bettel. Tko je on i kakve promjene najavljuje?

Taj je 42-godišnji pravnik preuzeo upravljanje bogatom kneževinom nakon što je na izborima porazio Jean-Claudea Junckera koji je postao predsjednik Europske komisije, piše tportal. Bettel ima ambiciozan plan modernizirati Luksemburg, što je započeo uvođenjem bračne ravnopravnosti, nakon čega se i sam vjenčao s dugogodišnjim partnerom, ali i osvježiti okoštalu EU kojoj zamjera to što se nehumano odnosi prema izbjeglicama koje preko Sredozemlja žele doći u Europu

Prije godinu i pol dana je liberal Bettel, nakon skoro dva desetljeća vlasti demokršćana predvođenih Jean-Claudeom Junckerom, postao novi premijer Velike kneževine Luksemburg te zasjeo na čelo koalicijske vlade koju je osnovao sa socijaldemokratima i Zelenima.

Bettel je i homoseksualac koji je od 2010. živio u civilnom partnerstvu s dugogodišnjim dečkom Gauthierom Destenayem, inače belgijskim arhitektom, a ulaskom u politiku 2008.g. je javno obznanio i svoju seksualnu orijentaciju, o čemu je rekao: "Mogao sam se skrivati, mogao sam to poricati i biti nesretan cijeli život. Mogao sam imati suprugu, a sa strane i u tajnosti imati odnose s muškarcima. Ali sam si rekao da moram biti iskren, pa i ako želim biti političar te prihvatiti samoga sebe i ne lagati ljudima".

Sada je Bettel postao i prvi premijer iz Europske unije koji se tijekom obavljanja mandata vjenčao sa svojim istospolnim partnerom i to nakon što je njegova vlada u katoličku kneževinu, s velikom podrškom javnosti, uvela bračnu ravnopravnost i mogućnost sklapanja braka gej parovima. Unatoč financijski izdašnim ponudama tabloida za objavu fotografija, Bettel i Destenay održali su privatnu ceremoniju vjenčanja. Nakon izlaska iz matičarskog ureda kratko su mahnuli okupljenim medijima i otišli na proslavu s 500 gostiju koja je trajala cijeli vikend.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.